«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проектів НПА: 26-30 жовтня

Огляд освітніх новин та проектів НПА: 26-30 жовтня
Моніторинг освітнього законодавства, а саме 5 новин за 26-30 жовтня.

1. До Ради подали альтернативний проєкт Закону «Про професійну освіту»

Законопроєкт 4207-1 «Про професійну освіту» подали як альтернативний до проєкту «Про професійну (професійно-технічну) освіту», що зареєстрували 12 жовтня.

Видами професійної освіти визначено формальну, неформальну та інформальну (самоосвіту) освіту, а здобуватись вона може в очній, дистанційній, мережевій, екстернатній, дуальній формі, а також на робочому місці.

Позитивним є те, що законопроєкт може сприяти підвищенню якості профосвіти, а також запровадить нові механізми управління закладами освіти.

Ознайомитись із проєктом: bit.ly/2HVgpWx

2. Затверджено Умови прийому до закладів фахової передвищої освіти у 2021 році

Серед новацій вступу – вступники на базі 11 класів спершу зможуть скласти іспити і творчі конкурси, після чого подавати документи до закладу освіти, а не навпаки. До того ж, період вступних випробувань буде довшим.

Планується, що вступна кампанія до коледжів розпочнеться наприкінці червня 2021 року.

Документ: bit.ly/34QWr89

3. Іноземці зможуть навчатися у вишах за кошти державного або місцевого бюджету

Відповідне рішення Уряд ухвалив 28 жовтня. Зміни скасовують квоту у 150 місць держзамовлення для здобуття вищої освіти для іноземців, які постійно проживають в Україні, біженців та осіб, які потребують додаткового захисту.

Відтепер вони зможуть претендувати на навчання у вишах за рахунок державного або місцевого бюджету нарівні з громадянами України.

Новина: bit.ly/34M0zGc

4. Положення про дуальну форму здобуття вищої та фахової передвищої освіти – громадське обговорення проєкту до 28 листопада

Мета – повноцінне впровадження дуальної форми здобуття вищої та фахової передвищої освіти.

Освітній процес за дуальною формою організовуватимуть у 2 місцях – у закладі освіти та підприємстві чи установі. Так, в останніх передбачається навчання від 25% до 60% загального обсягу освітньої програми на основі договору.

Докладніше: bit.ly/34OtkCb

5. Громадське обговорення проєкту постанови КМУ щодо оплати за навчання на основі індикативної собівартості – пропозиції та зауваження можна надсилати до 13 листопада

Зокрема є зміни щодо мінімального розміру плати за перший курс навчання у закладах вищої освіти. Так, у Постанові від 3 березня 2020 р. № 191 він становить з 2021 року – 70% індикативної собівартості, а з 2022 року – 80%.

Наразі пропонується 65% індикативної собівартості з 2022 року, 70% – з 2023 року, 75% – з 2024 року, 80% – з 2025 року та 85% з 2026 року відповідно.

Про це можна прочитати тут: bit.ly/381wqVu

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Якої думки Європейська асоціація університетів про рейтингування закладів вищої освіти?

Після довгої перерви ми повернулися до підготовки нашого бюлетеня «Академічна доброчесність». Для чергового випуску ми переклали коротку публікацію Європейської асоціації університетів про університетські рейтинги. Рейтинги

Print Friendly, PDF & Email
докладніше