«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проектів НПА: 23-27 листопада

Що нового у сфері освіти за минулий тиждень? Читайте у нашому дайджесті.

 

1. Оплата праці освітян: Уряд призупинив дію постанови №822 

Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови від 10 липня 2019 року №822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки» та призупинив її до 31 грудня 2021 року.

Такі зміни передбачають:

  • відтермінування підвищення зарплат освітянам;
  • застосування нових схем посадових окладів з 1 січня 2022 року, а не з 1 січня 2021 року.

Документ: bit.ly/2VhxlcR

2. Бюджет освіти-2021 пропонують зменшити на 4 млрд грн

У проєкті Держбюджету-2021 до другого читання витрати на освітню сферу суттєво скоротили – на 4 млрд грн. Так, фінансування освітньої субвенції пропонують зменшити на 2,8 млрд грн. Ще на 1,2 млрд «врізали» видатки на Фонд розвитку закладів фахової передвищої та вищої освіти, підготовку кадрів ЗВО, забезпечення здобуття профосвіти, діяльності НАЗЯВО, Служби освітнього омбудсмена, ЗНО та інших програм.

Проєкт Держбюджету: bit.ly/2HGVs1l

3. Щодо проведення у 2021 році вступних випробувань за технологією ЗНО – наказ МОН 

Наказом затверджено календарний план підготовки та проведення в 2021 році вступних випробувань за технологією ЗНО. Це стосується  вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти.

Наказ: bit.ly/2VitEDM

4. Проєкт Положення про ліцей – громадське обговорення триватиме до 15 грудня

Передбачається, що ліцей є закладом загальної середньої освіти, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти академічного спрямування. Заклад може забезпечувати здобуття базової середньої освіти згідно з рішенням його засновника.

У Положенні йдеться про те, що зарахування дітей до державних, комунальних і корпоративних ліцеїв відбуватиметься на конкурсних засадах.

  • зарахування за конкурсом до державного і комунального ліцею (5-9 класи), якщо поданих заяв більше, аніж вільних місць у класах;
  • зарахування без конкурсу до державних, комунальних і корпоративних ліцеїв (9-11/12 класи), якщо кількість поданих заяв не перевищує кількість вільних місць у класах.

Положення: bit.ly/39yfuqB

5. Щодо замовлення документів про профосвіту в ЄДЕБО – роз’яснення 

У листі Міністерства освіти і науки України вказано, що заклади профосвіти, які з поважних причин не мають атестації, зможуть замовити дипломи випускникам в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Так, для цього місцеві управління освіти та науки мають направити звернення до МОН, а самі заклади – сформувати запит в електронній базі.

У зверненні потрібно зазначити назву закладу, причини відсутньої атестації, заходи керівництва для її вчасного проходження, а також орієнтовні строки отримання. Сюди ж потрібно додати список учнів, які завершують повний курс навчання.

В той же час профтех звертається до МОН через систему ЄДЕБО, завантажуючи:

  • лист із зверненням управління;
  • лист із зверненням самого закладу до управління;
  • інформацію щодо проходження атестації;
  • список учнів-випускників за відповідними професіями.

Докладніше: bit.ly/2Jjmexy

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше