«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проектів НПА: 14-18 грудня

Головні події освіти минулого тижня – у нашому понеділковому дайджесті 

1. Рада ухвалила Держбюджет-2021

15 грудня 2020 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт «Про Державний бюджет України на 2021 рік». Наразі документ очікує на підпис Президента.

Міністерству освіти і науки України у загальному фонді Держбюджету передбачені видатки обсягом 139,5 млрд грн. Це на 26,6 млрд грн більше, ніж у 2020 році. Загалом йдеться про кошти на збільшення заробітної плати освітян з 1 січня на 20% та з 1 грудня 2021 року – ще на 8,4%. 

Раніше ми докладно проаналізували прогнозовані видатки Держбюджету 2021 року на освіту — читайте про це в аналітичному матеріалі за посиланням.

2. Уряд вніс зміни до постанови щодо пільгових кредитів на освіту

Йдеться про Постанову від 16 грудня №1259 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2016 р. № 975 та від 29 серпня 2018 р. № 673». 

Так, нею внесено зміни до порядку надання пільгових кредитів на здобуття освіти. Особи, які навчаються за «контрактом» (за кошти фізичних та юридичних осіб) у закладах освіти, можуть одержати пільговий кредит, що покриватиме вартість навчання. Повертати кредит слід упродовж 15 років зі сплатою 3% річних. 

Раніше пільгові кредити надавалися тільки учням закладів професійно-технічної освіти та студентам закладів вищої освіти. Відтепер такою можливістю зможуть скористатися й студенти фахових коледжів.

Постанова КМУ: bit.ly/3avzLNZ 

3. Про запровадження карантинних обмежень – роз’яснення МОН

Міністерство освіти і науки України надало роз’яснення щодо запровадження карантинних обмежень. Так, через посилення протиепідемічних заходів учням заборонено відвідувати школи 8-24 січня 2021 року. Водночас заклади можуть оголосити канікули на цей період. 

МОН просить вжити всіх можливих невідкладних заходів, спрямованих на належну організацію в цей період освітнього процесу, в дистанційному форматі. Зокрема – за допомогою платформи для дистанційного та змішаного навчання учнів 5-11 класів «Всеукраїнська школа онлайн», яку запустили нещодавно МОН та Мінцифра.

Лист: bit.ly/38rSoiS 

4. Організація навчання у закладах профосвіти з 8 січня 2021 року – лист МОН

МОН нагадує, що з 8 до 24 січня 2021 року заклади профосвіти мають організувати освітній процес виключно у дистанційному форматі. Тому вже зараз адміністраціям потрібно внести зміни до розкладу занять і погодити з роботодавцями графік і формат, за яким учні проходитимуть практику в цей період. 

Складати окремий графік для відпрацювання практики потрібно лише в разі, якщо її проходження припадає на січень 2021 року. За таких обставин графік погоджується також із учнем, а далі затверджується наказом директора профтеху. Якщо ж організувати практику в такий спосіб неможливо через особливість професії, то її слід провести після завершення посилених карантинних обмежень.

Важливо також, що для учнів, які проживають у гуртожитках, продовжують діяти рекомендації з організації протиепідемічних заходів, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України у серпні.

Лист: bit.ly/37CXwl7 

5. Щодо проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад 

Через карантинні обмеження ІІ та ІІІ етапи Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів у 2020/2021 навчальному році проводитися не будуть. Про це йдеться у листі МОН від 15 грудня 2020 № 1/9-694. 

Докладніше: bit.ly/3riwIi4

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше