«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проєктів НПА: 25-29 січня 2021 року

Що нового в освіті? Головне за тиждень – у дайджесті ОсвітАналітики

1. Заснували стипендії Президента України для учасників ЗНО з найвищими результатами та переможців учнівських олімпіад

28 січня 2021 року підписано Указ Президента України №27/2021 «Про стипендії, премії та гранти Президента України у сфері освіти».

Документом засновано:

  • стипендії Президента України учасникам зовнішнього незалежного оцінювання, які отримали найвищі результати;
  • премії Президента України для переможців всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів;
  • премії Президента України для переможців міжнародних учнівських олімпіад з навчальних предметів;
  • гранти Президента України на навчання за кордоном.

Найближчим часом Уряд розробить та затвердить порядки призначення і виплати цих стипендій, премій і грантів.

2. Рада проголосувала за постанову щодо премій для учасників ЗНО з найкращими результатами

29 січня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про премії Верховної Ради України для найкращих учасників зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти».

Планується, що премія щорічно присуджуватиметься 30 випускникам поточного року (здобувачам загальної середньої освіти), які мають найкращі результати зовнішнього незалежного оцінювання. Розмір однієї премії становить 100 тисяч гривень.

Умови такі:

  • отримати не менше 790 балів з чотирьох і більше предметів ЗНО (рахують 4 найвищі результати), а також щонайменше 200 балів за один предмет;
  • вступити до закладу вищої освіти в Україні та підписати договір про навчання.

 

3. Збільшено розмір соцстипендії для дітей-сиріт і дітям, позбавленим батьківського піклування – рішення Уряду

Йдеться про Постанову КМУ від 27.01.2021 р. № 52 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1045 і № 1047».

Розмір соціальної стипендії підвищено з 2360 грн до 150% прожиткового мінімуму для осіб відповідного віку. Так, у лютому така сума становить 3405 грн (для осіб віком від 18 до 23 років).

Її отримуватимуть діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи віком 18-23 років, які під час навчання залишилися без батьків.

4. Уряд вніс зміни до Положення щодо освітнього округу

Йдеться про Постанову КМУ від 27.01.2021 р. № 56 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 р. № 532».

З Положення про освітній округ та опорний заклад освіти прибрано норми про освітній округ, оскільки їхнє існування не передбачається чинним законодавством.

До того ж засновник опорного закладу освіти (опорної школи) має забезпечити підвезення здобувачів освіти, педагогічних працівників (за потреби) до закладу і у зворотному напрямку.

5. Щодо документів про вищу освіту та додатка до них: наказ МОН

Міністерство освіти і науки України затвердило форми дипломів про вищу освіту, форму додатка до диплома європейського зразка, зразок академічної довідки в редакції, що відповідає чинному законодавству і вимогам Європейського простору вищої освіти.

Заклади вищої освіти мають можливість зазначати у дипломі інформацію про відзнаку одержувача диплома, якщо відповідний порядок затверджений вченою радою ЗВО.

Докладніше у наказі МОН від 25.01.2021 р. № 102 «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) та додатка до них, зразка академічної довідки».

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше