«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проєктів НПА: 15-19 лютого 2021 року

Що нового в освіті? Головне за тиждень – у дайджесті ОсвітАналітики

 

1. В Україні створили Консультативну раду з питань розвитку середньої освіти

В Україні створили Консультативну раду, яка займатиметься питаннями розвитку середньої освіти. Про це йдеться в указі Президента України від 16 лютого 2021 року №55/2021. 

Рада діятиме як консультативно-дорадчий орган при Президентові України. Серед її основних завдань – моніторинг освітнього простору і стану реформування середньої освіти, а також аналіз законодавства у цій сфері. 

До того ж Консультативна рада надаватиме пропозиції щодо:

  • забезпечення гарантій доступності та якості середньої освіти, а також прав учасників освітнього процесу;
  • удосконалення законодавства України щодо середньої освіти;
  • впровадження шляхів розвитку середньої освіти, вирішення актуальних питань тощо;
  • співпраці закладів освіти, органів державної влади та органів місцевого самоврядування та установ у питаннях безпечного освітнього середовища, доступності та якості освіти.

 

2. Україна повертається до моделі адаптивного карантину – рішення Уряду

Адаптивний карантин почне діяти вже з 24 лютого 2021 року на всій території України. Рішення про це ухвалили під час чергового засідання Кабінету Міністрів України. 

Спершу це будуть обмеження, що відповідають «жовтому рівню». Так, серед них є такі:

  • заборона здобувачам відвідувати заклади освіти, якщо на самоізоляції перебуває більш як 50% здобувачів та персоналу закладу (через контакт з пацієнтом із підтвердженим COVID-19);
  • заборона проводити у закладах освіти масові заходи за участю здобувачів освіти з більш ніж однієї групи (класу) та за присутності глядачів.

 

3. Затвердили Методрекомендації щодо розробки стандартів профосвіти за компетентнісним підходом

Міністерство освіти і науки України затвердило Методичні рекомендації щодо розроблення стандартів профосвіти за компетентнісним підходом. Про це йдеться у відповідному наказі №216. 

Відтепер щороку до 15 жовтня МОН збиратиме заявки від потенційних авторів проєктів освітнього стандарту за певною професією у поточному році. Після того, як опрацюють ініціативи, будуть створювати робочі групи. Її учасники працюватимуть над розробкою проєкту стандарту, який опублікують на сайті міністерства для громадського обговорення. 

Освітні стандарти мають базуватися на професійних стандартах для того, щоб вимоги до вже працюючих фахівців збігалися із тим, як їх готують у профтехах. У документі потрібно чітко виписувати обсяг навантаження на учнів, обов’язкові знання, навички та вміння, за якими ж їх потім будуть оцінювати та присвоювати кваліфікацію (розряд).

 

4. Затвердили типову освітню програму для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти

Нову типову освітню програму для 5-9 класів, що відповідає Закону України «Про повну загальну середню освіту», затвердили наказом МОН №235. За нею навчатимуться учні, які зараз 1-4 класах НУШ. 

Серед переваг нової програми є набуття компетентностей і навичок з різних галузей знань. Щодо недоліків, то одним з них є недостатня гнучкість. Цим обмежується можливість шкіл змінювати розподіл годин між різними компонентами власної освітньої програми, що складена на основі типової, а також вносити зміни до її змістовного наповнення.

 

5. Положення про з’єднаний клас (клас-комлект) початкової школи: громадське обговорення проєкту

Проєкт акта розробили для приведення чинного Положення про з’єднаний клас (клас-комплект) початкової школи у філії опорного закладу у відповідність до Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Зауваження та пропозиції до проєкту можна надсилати до 17 березня 2021 року.

 

6. Порядок проведення ЗНО та моніторингу якості освіти – громадське обговорення проєкту триватиме до 5 березня

МОН пропонує для громадського обговорення проєкту нової редакції Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти. 

Зауваження і пропозиції у вигляді порівняльної таблиці можна надсилати до 5 березня 2021 року.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше