«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проєктів НПА: 9-12 березня 2021 року

Що нового в освіті? Головне за тиждень – у дайджесті ОсвітАналітики

 

1. Затвердили Національну молодіжну стратегію до 2030 року

В Україні затвердили Національну молодіжну стратегію до 2030 року. З відповідним Указом Президента України можна ознайомитись за посиланням. 

Цим документом у сфері освіти передбачається:

  • заохочення молоді до отримання якісної STEM- і STEАM-освіти (освіта з мистецтва, природничих, математичних, інженерних фахів), проведення досліджень та оволодіння науково-технічними, інженерними професіями;
  • створення умов для формальної, неформальної та інформальної освіти представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань залучення молоді до процесів ухвалення рішень на державному, регіональному, місцевому рівнях;
  • зростання чисельності молоді, яка проживає на тимчасово окупованих територіях України і вступила до закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • зростання частки молоді, що бере участь у програмах мобільності в рамках міжнародних програм, міжнародних короткострокових програмах, навчаннях, тренінгах, освітніх таборах.

 

2. «Дія. Цифрова освіта»: Уряд затвердив положення щодо Єдиного державного веб-порталу цифрової освіти

Йдеться про Постанову КМУ від 10.03.2021 р. № 184 «Питання Єдиного державного веб-порталу цифрової освіти “Дія. Цифрова освіта”». 

Так, цей портал до початку жовтня 2021 року має запустити Міністерство цифрової трансформації. Планується, що на ньому розміщуватимуть матеріали для дистанційної форми здобуття освіти, зокрема там запрацює і веб-платформа дистанційного навчання «Всеукраїнська школа онлайн».

Забезпечення безперешкодного доступу вчителів та учнів до такого онлайн-контенту – одне із завдань, що вирішуватиметься завдяки платформі. 

Одним із завдань, що вирішуватиметься завдяки платформі, є забезпечення безперешкодного доступу вчителів та учнів до пропонованого онлайн-контенту.

 

3. Щодо безпечного використання цифрових і онлайн-ресурсів: лист МОН

Міністерство освіти і науки України у листі від 10.03.2021 р. № 1/9-128 інформує педагогів і батьків про основні ризики і небезпеки, з якими можуть стикатися діти під час використання мережі Інтернет, а також в онлайн-спілкуванні.

У ньому наголошується на спільній відповідальності батьків, педагогічних працівників і громади загалом щодо знань і підтримки дітей у використанні цифрового середовища.

 

4. Щодо документів вступників – роз’яснення МОН

Особи, які досягли 14-річного віку, але через релігійні переконання відмовилися отримувати паспорт у формі картки з безконтактним е-носієм і проходять судову процедуру, щоб отримати паспорту у формі книжечки, користуються правом вступу до закладів фахової передвищої та вищої освіти. 

Так, для вступу на навчання вони мають надати закладу освіти: 

  • відповідну заяву;
  • свідоцтво про народження;
  • лист територіального підрозділу Державної міграційної служби про належність особи до громадянства України. 

Водночас студенти без наявності паспорта не зможуть одержати стипендію, студентський квиток, а також документ про здобуту освіту.

Докладніше тут.

 

5. МОН пропонує для громадського обговорення 2 проєкти наказів

Для громадського обговорення пропонуються такі документи:

  • проєкт наказу МОН«Про затвердження змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 05 квітня 2019 року № 441»;
  • проєкт наказу МОН «Про затвердження форм документів з підготовки фахівців у закладах вищої (фахової передвищої) освіти» 

 

Перший документ розробили з метою приведення Порядку організації та проведення вступних випробувань, що проводяться з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти та Вимог до використання приміщень закладів освіти для проведення вступних випробувань з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання у відповідність до чинного законодавства. 

Другим проєктом передбачається впровадження форм документів, узгоджених з Умовами прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2021 році та Умовами прийому на навчання до закладів фахової передвищої освіти в 2021 році.

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 26 березня 2021 року.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше