«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проєктів НПА: 15-19 березня 2021 року

Що нового в освіті? Головне за тиждень – у дайджесті ОсвітАналітики

1. Внесли зміни до формули розподілу освітньої субвенції

Уряд вніс зміни до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами. Відповідну постанову ухвалили 17 березня 2021 року. 

Освітня субвенція — кошти, що з державного бюджету надаються місцевим бюджетам і витрачаються на оплату праці вчителів та інших педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО). Водночас оплата праці інших працівників та інші видатки комунальних ЗЗСО фінансуються із власних надходжень місцевих бюджетів.

Така постанова незначно змінила розрахунок розподілу коштів освітньої субвенції. Невелике підвищення надходжень коштів освітньої субвенції матимуть територіальні громади, населення яких є меншим за 150 тис. осіб, а також громади із часткою сільського населення, що перевищує 25%.

Ознайомитись з документом можна тут

 

2. Оновлено перелік посад педагогічних працівників та науково-педагогічних працівників

17 березня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 216 «Про внесення зміни до переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників»

Так, до переліку посад науково-педагогічних працівників включено посаду завідувача територіальних курсів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, його заступника.

 

3. Учнів 4-х та 9-х класів звільнили від ДПА у 2021 році

Учнів 4-х та 9-х класів звільнили від проходження Державної підсумкової атестації (ДПА) у 2020-2021 навчальному році. Про це йдеться у наказі Міністерства освіти і науки України – він доступний за посиланням

Таке рішення ухвалили через поширення COVID-19 в Україні та режим надзвичайної ситуації, який продовжили до 30 квітня 2021 року. 

Тож у відповідному документі про освіту учнів, звільнених від ДПА, робитимуть запис «звільнений(а)».

 

4. Стали відомі дати, коли відбудуться фінальні етапи Всеукраїнських конкурсів фахової майстерності 

У період між 13 квітня і 6 травня 2021 року відбудеться ІІІ етап Всеукраїнських конкурсів фахової майстерності серед учнів закладів профосвіти. 

Так, фінальний етап з урахуванням карантинних обмежень відбудеться за такими професіями:

  • Верстатник широкого профілю
  • Перукар
  • Електрогазозварник
  • Штукатур
  • Машиніст тепловоза.

 

Докладніше – у наказі МОН

 

5. Держстандарт дошкільної освіти: МОН надало методичні рекомендації

Міністерство освіти і науки України надало методичні рекомендації та роз’яснення щодо застосування оновленого Державного стандарту дошкільної освіти.

Лист МОН – за посиланням

 

6. Громадське обговорення проєкту Порядку здійснення аналізу діяльності місцевих органів влади

Державна служба якості освіти пропонує для громадського обговорення проєкт Порядку здійснення аналізу діяльності місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їх структурних підрозділів з питань освіти.

Його розробили на виконання частини першої статті 55 Закону України «Про повну загальну середню освіту». Громадське обговорення триватиме до 31 березня 2021 року. 

Деталі дізнавайтесь на сайті ДСЯО за посиланням

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше