«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проєктів НПА: 22-26 березня 2021 року

Що нового в освіті? Головне за тиждень – у дайджесті ОсвітАналітики

 

1. Уряд вніс зміни до карантинних обмежень, щоб провести ЗНО

Йдеться про Постанову КМУ від 22.03.2021 р. № 230 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236»

Згідно з документом, внесено зміни до переліку карантинних обмежень. Це дозволить у період дії карантину провести пробне зовнішнє незалежне оцінювання, основну та додаткову сесію ЗНО. 

Цьогоріч дати є такими:

  • 10 квітня – пробне ЗНО;
  • 21 травня-15 червня –  основна сесія ЗНО;
  • 26 червня-16 липня – додаткова сесія ЗНО.

 

2. Затвердили профстандарт для університетських викладачів

Професійний стандарт для викладачів університетів затверджений відповідним наказом Мінекономіки. З ним ознайомитись можна за посиланням

У наказі визначено вимоги до компетентностей, знань, умінь та навичок, якими мають володіти науково-педагогічні працівники. 

Такий стандарт є інструментом для створення посадових інструкцій, підготовки молодих фахівців, само- та оцінювання діяльності викладачів ЗВО, підвищення кваліфікації та професійного розвитку.

Міністерство освіти і науки України рекомендує використовувати зазначений стандарт під час розробки вимог до посад науково-педагогічних працівників, освітньо-наукових програм другого та третього рівнів вищої освіти, програм підвищення кваліфікації та стажування науково-педагогічних працівників, а також планування професійного розвитку викладачів.

 

3. Оголошено донабір до складу підкомісій Науково-методичної ради МОН

Оголошено додатковий набір до складу науково-методичних підкомісій сектора фахової передвищої освіти Науково-методичної ради МОН. 

Донабір стосується таких спеціальностей:

  • 134 – Авіаційна та ракетно-космічна техніка,
  • 135 – Суднобудування,
  • 187 – Деревообробні та меблеві технології,
  • 221 – Стоматологія.

 

Термін подачі документів претендентами до складу цих підкомісій — до 16 квітня 2021 року. 

Оголошено також додатковий набір до складу науково-методичної підкомісії сектора вищої освіти МОН за спеціальністю 106 – Географія. Документи кандидатів приймають до 9 квітня 2021 р.

Ознайомитись із наказами МОН від 25.03.2021 р. № 375 і № 376

 

4. Авторів запрошують долучитися до розробки модельних навчальних програм для 5-6 або 5-9 класів

Міністерство освіти і науки України листом від 24.03.2021 р. № 4.5/637-21 запрошує авторів долучитися до розробки модельних навчальних програм для 5-6 або 5-9 класів. 

У додатках до листа є відповідні методичні рекомендації. Розроблені модельні навчальні програми необхідно подати до Інституту модернізації змісту освіти до 30 квітня 2021 року. 

 

5. Громадське обговорення проєктів документів МОН

До 9 квітня 2021 року пропозиції та зауваження можна надсилати до проєкту наказу МОН «Про затвердження Критеріїв конкурсного відбору виконавців державного замовлення на підготовку магістрів на основі раніше здобутого освітнього ступеня бакалавра у закладах вищої освіти державної форми власності, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки, та закладах вищої освіти приватної форми власності». 

Проєкт документа вдосконалює Критерії конкурсного відбору виконавців державного замовлення на підготовку магістрів у закладах вищої освіти в сфері управління МОН, що їх було затверджено наказом МОН від 03.05.2018 р. № 445, а також вперше пропонує надати приватним ЗВО можливість одержувати державне замовлення на підготовку фахівців за освітнім рівнем магістра, якщо виші відповідають певним критеріям. 

До 10 квітня також триває громадське обговорення проєкту наказу МОН щодо змін до Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році. 

Метою проєкту акта є приведення Умов прийому у відповідність до чинного законодавства, а також внесення змін, що спрямовані на усунення юридичних колізій, неточностей та правової невизначеності.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше