«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проєктів НПА: 24-28 травня 2021 року

Що нового в освіті? Головне за тиждень – у дайджесті ОсвітАналітики

1. Реформа шкільного харчування: презентували план заходів 

24 травня 2021 року відбулась презентація Плану заходів з реформування системи шкільного харчування та оновленого меню.

Мета реформи – підвищити загальний середній рівень харчування в школах, зокрема шляхом покращення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів, а також ресурсного забезпечення шкіл. 

До прикладу, у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України переглянули вимоги до організації харчування в закладах освіти, а для реалізації реформи розробили та затвердили:

  • гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах ЗСО;
  • зміни до Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, що базуються на принципах НАССР;
  • методичні рекомендації щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти.

 

2. У МОН підготували інфодовідки щодо розподілу та використання освітньої субвенції

Міністерство освіти і науки України підготувало інформаційні довідки щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції для обласних бюджетів та бюджетів територіальних громад на 2021 рік.  

Інформаційна довідка містить: 

  • базову інформацію про засновника та огляд розподілу освітньої субвенції;
  • підсумки розподілу освітньої субвенції та детальний розрахунок обсягу освітньої субвенції;
  • графічну інформацію щодо розподілу освітньої субвенції;
  • для територіальних громад – перелік закладів загальної середньої освіти.

 

Крім того, МОН надало роз’яснення у листі № 1/11-3775 від 26.05.2021 щодо особливостей розподілу та використання освітньої субвенції між місцевими бюджетами у 2021 році. У ньому наголошується, що розподіл освітньої субвенції здійснено за єдиними підходами для всіх місцевих бюджетів та на основі фактичного контингенту учнів та з урахуванням об’єктивних параметрів.

 

3. Схвалено проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про освіту»

25 травня 2021 року під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій ВРУ схвалили та рекомендували прийняти за основу проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» №5465 щодо вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури».

Законопроєкт пропонує встановити вимоги до якості навчальної літератури, а також передбачає визначення механізму перевірки дотримання цих вимог. Питання проведення експертизи та конкурсу підручників пропонується закріпити на рівні Закону, а не врегульовувати нормативно-правовими актами.

 

4. Відбулись комітетські слухання щодо нового порядку конкурсного відбору підручників та посібників

26 травня 2021 року відбулись слухання Комітету з питань освіти, науки та інновацій ВРУ щодо проєкту Порядку конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.

Розробка нового Порядку пов’язана з необхідністю вдосконалення процедури вибору та видання підручників через помилки, неточності та недоречний контент у шкільних підручниках.

Так, серед причин таких ситуацій назвали:

  • короткі терміни для підготовки підручників;
  • впровадження підручників без попередньої апробації;
  • неможливість цілісного оцінювання видання;
  • стислі терміни для ознайомлення і вибору підручників.

 

За проєктом нового Порядку, підручники подаватимуть на конкурс повністю у вигляді оригінал-макетів, а конкурс складатиметься з двох частин: проведення дизайнерської експертизи підручників та вибір підручників закладами освіти.

 

5. Визначено склад Ради з питань розвитку профтехосвіти

 В Україні визначили персональний склад Ради з питань розвитку професійної (професійно-технічної освіти) – він затверджений відповідним Указом Президента України. 

Така Рада робитиме прогноз пріоритетних напрямів розвитку освіти, здійснюватиме моніторинг розвитку галузі, а також надаватиме пропозиції щодо змін у законодавстві, що стосується профосвіти. Вона має статус консультативно-дорадчого органу, що надає можливість комунікації з управлінцями різних рівнів.

 

6. Затверджено склад української делегації для участі в переговорах щодо долучення України до Програми  «Горизонт Європа»

24 травня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав розпорядження «Про делегацію України для участі в переговорах з Європейською Комісією щодо долучення України до участі в Рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій “Горизонт Європа”». Цим документом затверджено склад делегації України, у якій 23 особи.

Програма «Горизонт Європа» має на меті забезпечити співробітництво в галузі наукових досліджень та інноваційних розробок. Українська делегація у процесі переговорів має:

  • визначити умови участі України в програмі;
  • обговорити положення проєкту Угоди про участь;
  • інформувати європейську сторону про запроваджені реформи;
  • висвітлити основні проблемні питання, що виникали під час реалізації попередньої рамкової програми;
  • інформувати про досягнутий прогрес щодо Рамковій програми з досліджень та інновацій (2014-2020).

 

Участь у програмі дозволить забезпечити ефективну інтеграцію до Європейського дослідницького простору.

 

7. Проєкти документів, що пропонує МОН для громадського обговорення

  • проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для провадження наукової і науково-технічної діяльності»

Проєкт розроблений на виконання Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік. Серед змін – спрощення виплати та оподаткування товарів і послуг в межах фінансування наукових (науково-технічних) проєктів для узгодження норм національного та міжнародного законодавства, застосування стандартних правил оподаткування до іноземних стипендій та врегулювання звільнення від податків та зборів. Громобговорення триватиме до 9 червня 2021 року.

 

Метою Концепції є спрощення, автоматизація та зручність процесів у системі освіти і науки. Зауваження та пропозиції до проєкту можна надсилати до 11 червня 2021 року.

 

  • проєкт Закону України «Про основні засади формування та реалізації пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності в Україні»

 Законом визначатимуться основні засади формування та реалізації пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності, відповідно до яких, у свою чергу, буде формуватись та затверджуватись  їх перелік. Зауваження та пропозиції до проєкту приймають до 10 червня 2021 року.

 

 

8. Законопроєкт щодо посилення відповідальності за порушення принципів академічної доброчесності надали для ознайомлення 

 24 травня 2021 року надали для ознайомлення проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо посилення відповідальності за порушення принципів академічної доброчесності». 

Мета – зменшити факти подання академічних текстів отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності, шляхом встановлення відповідальності за такі дії.

 

 

9. На заміну надали законопроєкт щодо врегулювання питання розроблення Порядку присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педпрацівникам

28 травня 2021 року надано на заміну доопрацьований проєкт Закону України «Про внесення зміни до деяких законів України щодо врегулювання питання розроблення порядку присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічним працівникам».

Проєкт змін передбачає узгодження положень законодавчих актів у сфері освіти та усунення законодавчої колізії. Зокрема, пропонується у Законах України «Про вищу освіту» та «Про фахову передвищу освіту» виключити положення про визначення порядку присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічних знань Кабінетом Міністрів України, а також уніфікувати використання конструкції «кваліфікаційна категорія» в усіх законодавчих актах.

 

10. 1 червня 2021 року набирає чинності наказ МОН щодо затвердження документів для проведення вступної кампанії

26 травня 2021 року наказ МОН «Про затвердження форм документів з підготовки фахівців у закладах вищої (фахової передвищої) освіти» зареєстрували у Міністерстві юстиції України. Документ набирає чинності 1 червня 2021 року.

Сам наказ та форми документів можна переглянути за посиланням

 

11. Листи МОН

  • № 1/9-279 від 25.05.2021 № 1/9-279 «Про наказ МОН від 24.05.2021 № 562». До листа додано наказ МОН від 24.05.2021 № 562 «Про затвердження Методичних рекомендацій».
  • № 1/9-286 від 28.05.2021 «Щодо питання призначення керівників закладів фахової передвищої освіти та реалізації інших повноважень засновника».
Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Якої думки Європейська асоціація університетів про рейтингування закладів вищої освіти?

Після довгої перерви ми повернулися до підготовки нашого бюлетеня «Академічна доброчесність». Для чергового випуску ми переклали коротку публікацію Європейської асоціації університетів про університетські рейтинги. Рейтинги

Print Friendly, PDF & Email
докладніше