«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проєктів НПА: 31 травня – 4 червня 2021 року

Що нового в освіті? Головне за тиждень – у дайджесті ОсвітАналітики

1. Уряд затвердив Порядок визнання в Україні професійних кваліфікацій, здобутих в інших країнах

Відтепер особи, які здобули професійні кваліфікації в інших країнах, можуть їх підтвердити в Україні. Відповідний Порядок ухвалили 2 червня 2021 року під час засідання уряду. 

Порядок визнання в Україні професійних кваліфікацій, здобутих в інших країнах, встановлює критерії та процедуру визнання в Україні профкваліфікацій, а також затверджує форму сертифікату про визнання кваліфікації. 

 

2. В Україні створять Президентський університет: підписаний указ

Президент України Володимир Зеленський 31 травня 2021 року під час форуму «Україна 30. Освіта і наука» підписав Указ, що передбачає старт реалізації проєкту «Президентський університет». 

Ознайомитись із документом можна за посиланням

У такому закладі вищої освіти готуватимуть спеціалістів зі штучного інтелекту, нанотехнологій і кібербезпеки. Планується, що навчання тут має розпочатися 1 жовтня 2023 року, а перший набір студентів становитиме 120 осіб. 

 

3. Створено Раду Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту

2 червня 2021 року Президент України підписав Указ № 223/2021 «Про деякі питання підтримки розвитку освіти, науки та спорту». Документ передбачає створення Ради Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту – консультативно-дорадчого органу. 

Повідомляється, що діяльність Ради націлена на підтримку талановитої молоді та підвищення рівня освіти й науки, стажування та проведення досліджень у наукових установах України та за кордоном, а також розвиток вітчизняного спорту.

 

4. В освітньому комітеті ВРУ розглянули питання спрощення публічних закупівель у закладах освіти

2 червня 2021 року під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій ВРУ нардепи розглянули питання публічних закупівель у закладах освіти.

Законопроєкт №5097 «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо уточнення деяких положень закупівлі товарів і послуг, що здійснюється закладами професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти» передбачає таку зміну: закупівля товарів і послуг, що здійснюється за рахунок коштів спецфонду для забезпечення діяльності закладів профосвіти, фахової передвищої та вищої освіти здійснюється без застосування порядку проведення спрощених закупівель.

Це дозволить скоротити строки проведення закупівель, зменшити додаткове навантаження на штатних працівників та уповноважених осіб, на яких покладаються функція щодо організації та здійснення публічних закупівель.

Внаслідок розгляду члени Комітету ухвалили рішення направити законопроєкт на доопрацювання.

Крім того,  схожий законопроєкт №5088 про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо ефективної реалізації державної політики у сфері освіти №5088, що є аналогічний попередньому, але стосується лише сфери вищої освіти, також направлено на доопрацювання.

 

5. Проєкт Закону щодо навчальної літератури прийнято за основу

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури» №5465 прийнято в першому читанні та взято за основу.  

Документом пропонується внести зміни до Закону «Про освіту», що спрямовані на встановлення чітких вимог до якості навчальної літератури, насамперед тієї, що використовуються у школах, а також механізму перевірки дотримання цих вимог та уточнення повноважень щодо науково-методичного забезпечення системи освіти.

 

6. Ратифіковано угоду між урядами України та США щодо співробітництва у сфері науки та технологій

3 червня 2021 року Рада ухвалила Закон України «Про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про продовження дії Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій».

Така угода була підписана 4 грудня 2006 року, а в 2019 році термін дії закінчився. Продовження терміну дії Угоди забезпечить двостороннє співробітництво у науково-технічній сфері. 

Документ передбачає такі можливості:

  • обмін науково-технічною інформацією, досвідом і методологією проведення досліджень;
  • спільна робота в науково-технічних галузях, що становлять взаємний інтерес;
  • розвиток прямих контактів і співробітництва між державними установами, університетами, науково-дослідними центрами, відомствами та іншими організаціями двох країн.

 

 

7. Інклюзивна освіта: у МОН розповіли, які документи ухвалять найближчим часом

Під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Освіта і наука» Віра Рогова, заступниця Міністра освіти і науки, розповіла про пріоритетні цілі МОН. Серед них – реформа шкільного харчування та інклюзивна освіта. 

Так, у сфері інклюзивної освіти МОН вже розробило такі документи:

  • проєкти нових положень про спеціальну школу та навчально-реабілітаційний центр;
  • зміни до положення про інклюзивно-ресурсний центр (ІРЦ);
  • порядок проживання та утримання учнів у пансіонах закладів освіти.

Незабаром всі ці документи МОН планує ухвалити. 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше