«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проєктів НПА: 14 – 18 червня 2021 року

Що нового в освіті? Головне за тиждень – у дайджесті ОсвітАналітики

1. У МОН підготували лист щодо інформаційних матеріалів про документи вступників

Міністерство освіти і науки України підготувало інформаційні матеріали для приймальних комісій ЗВО щодо документів вступників, які мають право на спеціальні умови участі у конкурсному відборі у 2021 році. Відповідний лист МОН за посиланням

Крім того, такі матеріали потрібно використовувати для підтвердження спецумов у конкурсному відборі для здобуття освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра.

Вступники подають до закладу освіти документи, що підтверджують їхнє право на пільгове зарахування:

  • зарахування за співбесідою;
  • зарахування в межах встановлених квот;
  • першочергове зарахування.

 

У додатку до листа можна знайти перелік документів, що необхідні для кожної конкретної категорії, а також їх зразки. 


2. Алгоритм передачі закладів фахової передвищої та профосвіти з державної у комунальну власність: деталі 

Для керівників обласних рад та облдержадміністрацій МОН підготувало рекомендації щодо передачі закладів освіти з державної у комунальну власність, а саме закладів фахової передвищої та професійної освіти. 

Такий алгоритм визначає 5 кроків для правильної передачі майна та взяття його на баланс громади. Ознайомитись із покроковим алгоритмом можна за посиланням

До того ж у рекомендаціях є зразки документів, що передбачені процедурою передачі. Так, серед них:

  • лист щодо надання кандидатур до складу комісії з питань передачі цілісних майнових комплексів
  • лист щодо створення комісії з питань передачі цілісних майнових комплексів,
  • рішення про прийняття з державної власності цілісних майнових комплексів державних закладів освіти у спільну власність територіальних громад
  • акт приймання-передачі цілісного майнового комплексу (включно з правами юридичної особи) у спільну власність територіальних громад.


3. Затвердили вимоги до форм та/або змісту документів про фахову передвищу освіту

Міністерство юстиції України зареєструвало наказ МОН від 26 квітня 2021 року № 466 «Про документи про фахову передвищу освіту». Він набирає чинності 25 червня 2021 року. 

Так, документом затверджуються:

  • вимоги до форм та/або змісту документів про фахову передвищу освіту;
  • перелік інформації, що повинна міститися у документах про фахову передвищу освіту.

 

4. Опублікували зміни до Умов прийому для здобуття вищої освіти у 2021 році

В «Офіційному віснику України» опублікували зміни до Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році. 

Відповідно до них приватні заклади вищої освіти могли створити в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) відкриті конкурсні пропозиції до 20 червня 2021 року. Це є можливістю для вступників реалізувати право на безоплатну вищу освіту. 

Крім того, відтепер Умови прийому відповідають новому Порядку прийому осіб, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, тимчасово окупованій території окремих районів Донецької та Луганської областей, території населених пунктів на лінії зіткнення.

Докладніше про це за посиланням

5. Порядок акредитації та ведення реєстру громадських фахових об’єднань, інших юросіб, що здійснюють незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладів освіти: громадське обговорення

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення Порядок акредитації та ведення реєстру громадських фахових об’єднань, інших юридичних осіб, що здійснюють незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладів освіти. 

Пропозиції та зауваження можна надсилати до 15 липня 2021 року, більше деталей про документ тут

6. Уряд схвалив концепцію реалізації проєкту «Президентський університет»

Кабінет Міністрів України 16 червня 2021 року ухвалив концепцію реалізації проєкту «Президентський університет». 

Вона передбачає досягнення таких стратегічних цілей:

  • створення інноваційного університету за концепцією «трикутника знань» для здобуття перспективної вищої освіти талановитою молоддю;
  • забезпечення інноваційного бізнесу, наукових установ та держорганів молодими фахівцями найвищого рівня, а також запобігання відтоку молодих та перспективних українців за кордон;
  • розвиток взірцевого університету, який створюватиме нові національні стандарти навчання та досліджень, освітнього простору та співпраці з науковою сферою та високотехнологічним бізнесом.

7. Експериментальний проєкт щодо навчання у вишах іноземців та осіб без громадянства: Кабмін ухвалив постанову

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо реалізації експериментального проєкту для організації набору до закладів вищої освіти та навчання іноземців та осіб без громадянства. Відповідне рішення ухвалили 16 червня 2021 року під час засідання Уряду. 

Такий проєкт розробило Міністерство освіти і науки України разом із Міністерством цифрової трансформації України. Повідомляється, що мета проєкту:

  • ліквідувати будь-які корупційні прояви під час набору іноземних студентів;
  • створити учасникам освітнього процесу належні умови для навчання та зберегти конкурентні переваги української освіти і підвищувати імідж України на міжнародній арені.

8. Уряд затвердив Положення про Реєстр кваліфікацій

16 червня 2021 року Уряд затвердив Положення про Реєстр кваліфікацій. Планується, що реєстр буде інформаційною платформою для майбутніх кваліфікаційних центрів, що будуть присвоювати кваліфікації на базі самоосвіти. 

Таке Положення врегульовує порядок створення і ведення Реєстру кваліфікацій для задоволення потреб юридичних і фізичних осіб, роботодавців, органів влади в оперативному отриманні відомостей про кваліфікації, способи набуття і присвоєння кваліфікації.

Так, за допомогою Реєстру роботодавці у відкритому доступі зможуть перевіряти достовірність документів про наявність кваліфікації працівників. Крім того, розпорядником Реєстру є Національне агентство кваліфікацій.

9. Управління майном закладів вищої освіти державної і комунальної форми власності: зміни у законодавстві

17 червня 2021 року Верховна Рада України ухвалила в другому читанні Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ефективного управління майном закладів вищої освіти державної і комунальної форми власності» 4486.

Закон дозволяє безоплатно передавати майно державного або комунального закладу вищої освіти, що не використовується, для провадження «освітньої» діяльності іншому державному або комунальному закладу вищої, фахової передвищої, профосвіти, науковій установі або ж державній науковій організації. Умова подальше використання майна виключно для провадження видів діяльності, що передбачають спеціальні закони. 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше