«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проектів НПА: 28 грудня 2020 року-6 січня 2021 року

Що нового у сфері освіти? Головні події протягом 28 грудня 2020 року-6 січня 2021 року – у нашому понеділковому дайджесті 

 

1. За видатні заслуги у сфері вищої освіти: Уряд заснував стипендію, її виплачуватимуть з 2021 року

Положення визначає порядок призначення та виплати стипендій Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти. Воно затверджене Постановою КМУ №1331 від 28 грудня 2020 року.

Хто може претендувати на стипендію? Документ визначає, що її можуть отримувати науково-педагогічні працівники, які:

  • зробили особистий вагомий внесок у забезпечення розвитку вищої освіти, сумлінно протягом багатьох років на високому науково-теоретичному і методичному рівні здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти;
  • досягли сімдесятирічного віку;
  • працюють у закладі вищої освіти державної форми власності за основним місцем роботи.

Кандидатур обирає Вчена рада закладу вищої освіти, а конкурсний відбір здійснює конкурсна комісія при Міністерстві освіти і науки України. Загалом стипендія призначається довічно розпорядженням КМУ. Її отримуватимуть щомісяця у розмірі трьох прожиткових мінімумів.

2. Затверджено Положення щодо організації освітнього процесу у закладах охорони здоров’я 

Постановою КМУ №1337 від 28.12 2020 року затверджено Положення про організацію освітнього процесу у закладах охорони здоров’я за участю науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти у сфері охорони здоров’я.

Документ визначає основні засади організації навчання закладами вищої (післядипломної) освіти, що реалізують освітні програми в галузі знань «Охорона здоров’я», на клінічних кафедрах за участю науково-педагогічних працівників закладів освіти.

Клінічні кафедри розміщується на базі закладу охорони здоров’я (його структурного підрозділу, відділення) відповідного профілю для реалізації освітнього процесу шляхом його поєднання з наданням медичної допомоги.

У Положенні також детально регламентується спільна діяльність закладу освіти та закладу охорони здоров’я з питань організації освітнього процесу. Зокрема:

  • процедури укладення договорів;
  • вимог до науково-педагогічних працівників;
  • присутності здобувачів освіти у сфері охорони здоров’я під час надання медичної допомоги науково-педагогічними працівниками.

Нагадаємо, що в межах медичної реформи запроваджено фінансування діяльності лікарень з державного бюджету шляхом сплати їм за надані медичні послуги відповідно до договору, який лікарня укладає з Національною службою здоров’я України. Через це виникла проблема, що лікарні більше не мають фінансової мотивації утримувати на власній території клінічні кафедри, необхідні для організації освітнього процесу, оскільки лікарні не отримують оплату за діяльність клінічних кафедр.

Прийняте Положення покликане розв’язати цю проблему, однак воно її не вирішує. Так, документ дозволяє лікарні та закладу вищої освіти укласти договір про функціонування клінічної кафедри, однак не визначає джерела коштів і орендний або якийсь інший механізм оплати лікарні за використання її приміщення для функціонування клінічної кафедри. Отже, у лікарень і надалі не буде економічної зацікавленості у забезпеченні діяльності клінічних кафедр у власних приміщеннях.

3. 1 січня почав діяти новий Санітарний регламент для шкіл

Наказом Міністерства охорони здоров’я від 25.09.2020 р. № 2205 затверджено новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, який набрав чинності 1 січня 2021 року.

Серед основних новацій документа:

  • оновлені вимоги до кабінетів інформатики й до комп’ютерної техніки, що використовується у навчанні;
  • обладнання учнівських вбиралень так, щоб гарантувалась приватність їх користувачів, і забезпечення їх засобами гігієни;
  • доступ до шкільних приміщень учнів із особливими освітніми потребами;
  • недопущення продажу у шкільних їдальнях та буфетах продуктів із значним вмістом підсолоджувачів.

Важливо, що у закладах освіти, які працюють у дві зміни, навчання учнів 1-4 класів, повинно бути організовано у першу зміну. Більше про нове у Санітарному регламенті читайте на сайті Освітнього омбудсмена України за посиланням.

4. Щодо субвенції на створення НПЦ в закладах профосвіти— громадське обговорення проєкту постанови

Проєктом розширюються сфери діяльності, на які може бути спрямована субвенція. Зокрема, на будівництво будівель, споруд, майстерень, лабораторій, кабінетів, інших приміщень та оплату послуг на їх виконання, а також на підвищення кваліфікації педагогічних працівників, розроблення освітніх програм, придбання навчальної літератури. Громадське обговорення триватиме до 25 січня 2021 року.

До того ж,  змінено підходи до формування складу та роботи комісії, утвореної МОН. Так, до її складу пропонується включити, окрім представників МОН та Спільного представницького органу сторони роботодавців (на національному рівні), також і членів Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (не менше 33% від складу комісії) за згодою, а також Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій (не менше 33% від складу комісії) за згодою.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше