«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проєктів НПА: 1-5 лютого 2021 року

Що нового в освіті? Головне за тиждень – у дайджесті ОсвітАналітики

1. Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо забезпечення процедури обрання керівника закладу вищої освіти» 

Такий документ вносить зміни до частини третьої статті 42 ЗУ «Про вищу освіту», що регламентують процедуру виборів керівника закладу вищої освіти.

Так, якщо у виборах ректора взяли участь 2 та більше кандидатур, але жодна з них не набрала більше як 50% голосів від загальної кількості осіб, які мають право брати участь у виборах, тоді на сьомий календарний день після проведення першого туру виборів проводиться другий тур. 

До бюлетенів для голосування включаються дві особи, які в першому турі набрали найбільшу кількість голосів. Обраним керівником ЗВО вважається та кандидатура, яка набрала понад 50% голосів осіб, які мають право брати участь у виборах, у разі проведення другого туру – понад 50% голосів осіб, які проголосували. 

 

2. Медпрацівники закладів освіти отримуватимуть доплати під час карантину – рішення Уряду

Кабінет Міністрів України затвердив Постанову від 03.02.2021 р. № 67 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів освіти». 

Згідно з постановою із 1 січня 2021 року медичним працівникам закладів освіти державної і комунальної форми власності встановлюються доплати у розмірі 20% посадового окладу. Планується, що їх виплачуватимуть до кінця карантину за «роботу у несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я». 

3. Скасували Порядок надання ЗВО статусу національного та підтвердження такого статусу 

Йдеться про Постанову КМУ від 03.02.2021 р. № 75 «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2017 р. № 912».

За чинним законодавством, статус «національний» закладу вищої освіти є почесним, його наявність не наділяє заклади вищої освіти суттєвими додатковими правами і можливостями (виняток — право національних закладів встановлювати дещо вищий рівень оплати праці співробітників, ніж у закладах без статусу національного). Відтак більше немає потреби встановлювати жорсткі вимоги до ЗВО зі статусом національного і періодично перевіряти їх дотримання.

 

4. Щодо проведення 3 туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2021» – наказ МОН

Третій тур всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2021» відбудеться у дистанційному режимі у такі терміни:

  • з 1 до 9 квітня 2021 р. – у номінаціях «Керівник закладу освіти» і «Математика»;
  • з 14 до 22 квітня 2021 р. – у номінаціях «Трудове навчання» і «Українська мова та література».

 

5. МОН презентувало звіт за 2020 рік та основні цілі на 2021

Міністерство освіти і науки України презентувало звіт щодо виконання оперативного плану на 2020 рік, а також основні цілі на 2021. Ознайомитись із ним можна за посиланням

6. Проєкт наказу щодо змін до деяких нормативно-правових актів МОН – громадське обговорення

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проєкт наказу «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства освіти і науки України», а саме до наказу МОН від 01.11.2013 № 1541 «Деякі питання організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства». Воно триватиме до 1 березня 2021 року.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше