«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Вакцинація вчителів: міжнародний досвід

Гриневич Лілія Михайлівна
Рій Григорій Євгенович

Вакцинація вчителів: міжнародний досвід

 

26 січня 2021 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про те, що уряд затвердив Національний план вакцинації українців. Документ передбачає 5 етапів надання безкоштовної вакцини[1].

Згідно затвердженого плану, 1,4 млн працівників сфери освіти мають бути провакциновані у вересні-жовтні 2021 року мобільними бригадами.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов 5 лютого 2021 року заявив, що Україна отримала підтвердження щодо постачання 12 млн доз вакцин від компаній Oxford/AstraZeneca (торгова назва вакцини – Covishield) та NovaVax. 23 лютого в Україну прибула партія вакцини від COVID-19– CoviShield.

 

Спробуємо детальніше подивитися на те, як проходить вакцинація в інших країнах і яка пріоритетність в отриманні вакцини різними групами населення.

Восени 2020 року експерти ВООЗ розробили «Рамкові принципи визначення пріоритетності розподілу вакцини»» для розподілу та встановлення пріоритетів при вакцинуванні населення. ВООЗ відзначає, що вакцина, якої на той час не існувало, повинна стати глобальним суспільним благом та сприяти рівноцінному захисту та сприянню добробуту людей. Тому при її розподілі і пріоритизації в її отриманні, уряди повинні дотримуватися певних принципів, зокрема: добробуту людини, рівної поваги, глобальної рівності, національної рівності, взаємності та легітимності.

Вчителів, разом із працівниками поліції та муніципальних служб, експерти ВООЗ віднесли до групи, що відповідає принципу забезпечення добробуту людини, основною метою якого є захист та продовження функціонування життєво важливих служб кожної країни[2].

Рекомендації ВООЗ з’явилися до того моменту, коли світ отримав офіційно зареєстровану вакцину.

Велика Британія у грудні 2020 року стала першою країною в світі, що розпочала масову вакцинацію населення за допомоги вакцини Pfizer/BiONTech. Напередодні британський уряд розробив детальний план щодо пріоритетності отримання вакцини. Було запропоновано проводити вакцинування у два етапи:

1 етап – пряме запобігання смертності та підтримка системи охорони здоров’я й соціальної допомоги. На першому етапі було виокремлено 6 пріоритетних груп:

  1. резиденти будинків для престарілих;
  2. особи, яким виповнилося за 80 років, а також медичні та соціальні працівники;
  3. особи, яким виповнилося більше 75 років;
  4. особи, яким виповнилося більше 70 років та ті, у кого є інші клінічні захворювання;
  5. особи, яким виповнилося більше 65 років;
  6. усі особи у віці 16-64 роки, які мають проблеми із здоров’ям.

 

2 етап – подальше зменшення кількості госпіталізацій та вакцинація осіб, які надають ключові державні послуги:

  1. працівники надзвичайних служб;
  2. військові;
  3. працівники судової системи;
  4. вчителі;
  5. працівники транспортної галузі.

 

У стратегії Великої Британії щодо першочерговості вакцинації до уваги не взято працівників, що мають тісний контакт із широкою громадськістю. Це, зокрема, працівники сфери обслуговування та вчителі. Проте петиція щодо визначення пріоритетом вакцинацію вчителів, працівників шкільних та дитячих установ набрала на веб-сайті британського парламенту уже понад півмільйона підписів[3].

Станом на лютий 2021 року відомо, що Національна служба здоров’я Великої Британії завершила вакцинування перших чотирьох пріоритетних груп, що поки не включає вчителів, якщо вони не входять у групи за віковими чи медичними критеріями. Вакцинували більшість працівників медичних та соціальних служб, мешканців будинків для людей похилого віку, осіб із захворюваннями та людей старше 70 років.

Станом на лютий 2021 року більше 18 мільйонів людей отримали першу дозу вакцини, а це кожна третя доросла особа у Великій Британії[4].

У США розпочали вакцинацію 14 грудня 2020 року. Як і у випадку Великої Британії, використовували вакцину Pfizer/BiONTech, до якої дещо пізніше долучилися і інші препарати.

Ще у серпні 2020 року експерти Центру охорони здоров’я Університету Джона Хопкінса відносили вчителів до групи Рівня 1 «Найважливіші категорії для підтримки основних соціальних функцій». Вони також зазначили, що встановлення такого пріоритету у вакцинації вчителів та інших шкільних працівників сприяло б досягненню мети – забезпеченню швидкого повернення до шкіл та дитячих садків[5].

Розробляючи національний план вакцинації, науковці США визначили такі рівні:

  • Рівень 1: фаза «1а» (медичні працівники та особи, які здійснюють догляд за хворими)
    фаза «1б» (особи, які перебувають у будинках для престарілих);
  • Рівень 2:  фаза «2» (вчителі та шкільний персонал);
  • Рівень 3:  фаза «3» (працівники інфраструктури, необхідної для відновлення економіки);
  • Рівень 4:  фаза «4» (усі, хто зацікавлений в отриманні вакцини)[6].

 

Однак після обрання нового президента, Джо Байден заявив, що уряд планує надати 100 млн доз вакцин за перші сто днів роботи. Крім того, було визначено, що особами, які піддаються найвищому ризику захворіти на коронавірусну хворобу є медичні працівники, працівники закладів догляду за літніми людьми та працівники освіти, які якомога швидше мають вакцинуватися. Іншим першочерговим пріоритетом уряду стало поновлення навчання в школах. Новообраний президент закликав відкрити усі американські школи до кінця 100-денного терміну роботи уряду. Тому вчителі отримали пріоритет у вакцинуванні.

Станом на лютий 2021 року більшість американських штатів та столиця Вашингтон дозволяють деяким або всім вчителям та працівникам шкіл отримати вакцину. Наприклад, у штаті Західна Вірджинія усі вчителі, яким виповнилося більше 50 років і які хочуть отримати вакцину, вже її отримали. В штаті Огайо розроблено план вакцинування всіх вчителів до кінця лютого, який передбачає відкриття шкіл з 1 березня 2021 року.

Загалом у США вже вакциновано 46,1 млн осіб, з яких 21,6 млн отримали по дві дози вакцини[7].

У Німеччині, як і загалом в Європейському Союзі, вакцинація стартувала наприкінці грудня 2020 року із реєстрацією вакцини Pfizer/BiONTech.

Федеральне міністерство охорони здоров’я напередодні вакцинації представило план пріоритетності в її отриманні. Було виокремлено 3 групи:

  • 1 група: найвищого пріоритету (особи, яким виповнилося більше 80 років та медичні працівники);
  • 2 група: високого пріоритету (особи, яким виповнилося більше 70 років, особи, які мають проблеми із здоров’ям, персонал лікарень, лікарі, які мають високий ризик заразитися, особи, які живуть або працюють в тісному контакті з вагітними жінками або людьми, що мешкають у будинках престарілих);
  • 3 група: пріоритету (особи, яким виповнилося більше 60 років, особи, які мають проблеми із здоров’ям, медичні працівники, які не включені до перших двох груп, держслужбовці, поліцейські, пожежники та парламентарі, працівники інфраструктури, вчителі)[8].

 

Проте вже 5 лютого канцлер Ангела Меркель заявила, що відкриття дитячих садочків та початкових шкіл є абсолютним пріоритетом, попри те, що вона не знає, коли точно ситуація в школах та дитячих садках нормалізується[9].

Федеральний міністр охорони здоров’я Єнс Шпан заявив, що працівники дитячих садків, а також початкових та спеціальних шкіл мають можливість вакцинуватися з 24 лютого 2021 року. На його переконання, у середовищах, де існують численні соціальні контакти,  а дотримання соціальної дистанції та носіння масок не завжди є можливим, потрібно вводити додаткові заходити безпеки[10].

3,6 млн жителів Німеччини тримали одну дозу вакцини, а 1,9 млн – дві[11].

Уряд Франції застосував інший підхід до підготовки плану вакцинації. Французький план надав пріоритет групам населення із високим ризиком зараження, включаючи працівників магазинів, працівників шкіл та транспортних галузей[12]. Уряд очікує, що навесні зможе розпочати вакцинацію цих груп населення.

2,4 млн жителів Франції уже отримали одну дозу вакцини, а майже 1 млн – дві[13].

Туреччина, яка здійснює вакцинацію китайською вакциною Sinovac Biontech, розпочала масову вакцинацію 1,2 млн працівників шкіл 24 лютого 2021 року. Завдяки вакцинації влада сподівається забезпечити безпечне середовище для вчителів та студентів, які були змушені перейти на онлайн-заняття з минулого року[14].

Афганістан, який тільки нещодавно отримав вакцину AstraZeneca, однак ще не розпочав вакцинацію, планує пріоретизувати в її отриманні медиків, працівників служби безпеки, вчителів та чиновників[15].

Польща, яка ще наприкінці грудня розпочала вакцинацію, заявила, що найпершими отримають вакцину медичні працівники, літні люди, працівники сфери обслуговування та вчителі[16]. 12 лютого 2021 року польський уряд розпочав вакцинацію вчителів вакциною AstraZeneca.

Ізраїль, де уже вакциновано більше 40% всього населення країни, ще у середині січня 2021 року заявив про початок кампанії з вакцинації 203 тис. працівників освіти, що контактують із понад 2 млн учнів.  Планувалося, що спочатку розпочнеться вакцинація вчителів, а потім – інших працівників у сфері освіти[17]. Станом на середину лютого 2021 року провакциновано понад 50%[18].

Країни південно-східної Азії на початку лютого оголосили про початок масової вакцинації населення. Японія, яка не відправляла своє населення на вимушені локдауни, лише планує починати вакцинацію. У плані уряду до середини лита вакцинувати старше покоління та медичних працівників, а до кінця року – усе населення країни[19]. Влада Бангладешу планує розпочати вакцинацію вчителів до кінця лютого 2021 року, щоб якомога швидше відновити очне навчання у школах[20]. Влада Індонезії 24 лютого 2021 року почала вакцинацію 5 млн вчителів[21].

Таким чином, незважаючи на плани та стратегії, які були розроблені ще влітку-восени 2020 року, у різних країнах по-різному ставляться до пріоритизації вчителів, як першочергової групи, визначеної для отримання вакцини. У деяких країнах (США, Велика Британія) поки що повністю так і не повернулися до очного навчання в школах, тому потреба у вакцинації вчителів та надання повного доступу до навчання є в пріоритеті. Національні плани вакцинації переглядаються або можуть бути переглянуті в бік того, що вчителі будуть вакцинуватися швидше, щоб повернутися до безпечного навчання. За такою ж логікою діють у США, де уже зараз, незважаючи на першочерговість в отриманні вакцини, у більшості штатів розпочали часткову або повну вакцинацію вчителів, щоб якомога швидше повернутися до очного навчання.

То чи варто змінювати запропонований урядом план вакцинації?

Навчальний рік 2020-2021 в Україні стартував в змішаному форматі, і за винятком деяких територій, що потрапляли в різні зони із карантинними обмеженнями, навчання проходило в очному режимі. Як повідомили у МОЗ, станом на кінець листопада 2020 року в Україні захворіло на коронавірусну хворобу 24,5 тис вчителів та майже 12 тис учнів[22]. На сьогодні дані про кількість хворих в українських школах не оновлювалися. Однак, можна констатувати, що у тих областях, де ситуація із кількістю хворих стає критичною, вихователі та вчителі стикаються із хворобою одними з перших. Наприклад, на початку лютого 2021 року у Чернівцях розпочався черговий спалах захворюваності на COVID-19, і одразу ж у декількох вчителів підтвердили коронавірус, що стало причиною переведення шкіл на дистанційну форму навчання[23].

Новий 2021-2022 навчальний рік також має розпочатися в очному форматі, з повноцінним відвідуванням закладів освіти учнями та вчителями. Обов’язково працюватимуть і дошкільні навчальні заклади. Повинні повернутися до очного навчання і в університетах, адже вони, здебільшого, працюють в дистанційному форматі з березня 2020 року. Відсутність доступу до вакцини створює великі ризики для здоров’я працівників сфери освіти, які контактують в процесі своєї діяльності з великою кількістю осіб.

Тому працівникам сфери освіти слід надати можливість вакцинуватися до початку 2021-2022 навчального року, а не у вересні-жовтні, як заплановано, оскільки це дозволить уникнути вимушеного переведення навчальних закладів на дистанційну форму навчання та зробить навчальний процес безпечнішим. Першочергової уваги потребують працівники дошкільної і початкової сфери освіти, котрі відповідно до оновлених рекомендацій мають працювати в очному форматі навіть при обмеженнях «червоної зони», а також в цілому працівники загальної середньої освіти, які працюють в очному режимі навіть в той час, коли заклади вищої освіти здійснюють свою роботу дистанційно.

 

 *усі дані наведені у статті вказані станом на 26 лютого 2021 року

 

[1] Вакцинування людей від COVID-19 повинне розпочатись у лютому, — Прем’єр-міністр, https://www.kmu.gov.ua/news/vakcinuvannya-lyudej-vid-covid-19-povinne-rozpochatis-u-lyutomu-premyer-ministr

[2] WHO SAGE values framework for the allocation and prioritization of COVID-19 vaccination, https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/334299/WHO-2019-nCoV-SAGE_Framework-Allocation_and_prioritization-2020.1-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

[3] Petition Prioritise teachers, school and childcare staff for Covid-19 vaccination, https://petition.parliament.uk/petitions/554316

[4] Covid: When will I get the vaccine?, https://www.bbc.com/news/health-55045639

[5] Interim Framework for COVID-19 Vaccine Allocation and Distribution in the United States, https://www.centerforhealthsecurity.org/our-work/pubs_archive/pubs-pdfs/2020/200819-vaccine-allocation.pdf

[6] Framework for Equitable Allocation of COVID-19 Vaccine (2020), pp.108-109, https://www.nap.edu/read/25917/chapter/1

[7] See How the Vaccine Rollout Is Going in Your State, https://www.nytimes.com/interactive/2020/us/covid-19-vaccine-doses.html

[8] COVID: German regulations on who gets vaccine first, https://www.dw.com/en/covid-german-regulations-on-who-gets-vaccine-first/a-55987647

[9] The Federal Government informs about the corona crisis, https://www.deutschland.de/en/news/german-federal-government-informs-about-the-corona-crisis

[10] Germany’s teachers and Kita staff given green light to get Covid-19 vaccine this week, https://www.thelocal.de/20210224/germanys-teachers-and-kita-staff-given-green-light-to-get-covid-19-vaccine-this-week/

[11] Germany’s current vaccination status…, https://vaccinationprogress.joshuagladwin.de/

[12] So who SHOULD get the coronavirus vaccine first? The elderly top the Covid jab priority list in UK – but in France hospitality workers, shop staff and teachers are also at the front of the queue, https://www.dailymail.co.uk/news/article-8974907/Elderly-Covid-jab-priority-list-UK-France-hospitality-workers-included.html

[13] Number of vaccines administered against COVID-19 in France 2021, https://www.statista.com/statistics/1195620/vaccines-again-covid19-france/

[14] Teachers get COVID-19 jabs ahead of school reopening in Turkey, https://www.dailysabah.com/turkey/teachers-get-covid-19-jabs-ahead-of-school-reopening-in-turkey/news

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше