«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проєктів НПА: 11-14 травня 2021 року

Що нового в освіті? Головне за тиждень – у дайджесті ОсвітАналітики

1. Уряд затвердив Положення про вищі військові навчальні заклади

Кабінет Міністрів України затвердив Постанову «Про затвердження Положення про вищі військові навчальні заклади». Відповідне рішення ухвалили під час засідання Уряду 12 травня 2021 року.

Документ регламентує діяльність як самостійних військових закладів вищої освіти, так і військових навчальних підрозділів невійськових університетів.

2. МОН надало роз’яснення щодо індикативної собівартості

Міністерство освіти і науки України надало роз’яснення університетам, інститутам, академіям та фаховим коледжам, що здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти, про особливості розрахунку у 2021 році показника індикативної собівартості. Він застосовується для визначення мінімального розміру плати за навчання за «контрактом» для вступників поточного року.

Лист МОН від 13.05.2021 р. № 1/9-250 можна переглянути за посиланням.


3. Для громадського обговорення пропонується:

  • проєкт постанови КМУ «Про затвердження Державної цільової програми розвитку дослідницьких інфраструктур в Україні на період до 2026 року»

 

Мета – насамперед створення необхідних організаційних, правових та фінансових умов для розвитку системи дослідницьких інфраструктур в Україні.

  • проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання зобов’язань України у Міжнародній європейській інноваційній науково-технічній програмі «EUREKA»

 

Проєкт акта розробили з метою врегулювання механізму надання державної підтримки за рахунок коштів, передбачених у Держбюджеті України, українським учасникам інноваційних науково-технічних проєктів, в межах їх участі в Міжнародній європейській інноваційній науково-технічній програмі «EUREKA».

 


Таким проєктом розроблені процедури утворення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи та присудження нею ступеня доктора філософії, а також скасування рішення разової ради про його присудження.

 


Порядок регулюватиме питання присудження наукового ступеня доктора наук спеціалізованими вченими радами закладів вищої освіти (наукових установ), скасування їх рішень та позбавлення зазначеного наукового ступеня.

 


Пропонується зменшити кількість наукових спеціальностей, за якими присуджуються наукові ступені кандидата і доктора наук, завдяки об’єднанню окремих спеціальностей. Також відтепер шифр наукової спеціальності пропонується утворювати з двох (наприклад, 01.01) замість трьох (наприклад, 01.01.01) чисел
.

 

  • проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо Національного фонду досліджень України»


Метою законопроєкту є усунення законодавчих неузгодженостей, що є в положеннях Закону та стосуються діяльності Фонду. Крім того, мета: розмежування повноважень органів управління Фонду, зокрема наукової та наглядової ради; визначення повноважень виконавчого директора Фонду; визначення особливостей статусу Фонду.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Якої думки Європейська асоціація університетів про рейтингування закладів вищої освіти?

Після довгої перерви ми повернулися до підготовки нашого бюлетеня «Академічна доброчесність». Для чергового випуску ми переклали коротку публікацію Європейської асоціації університетів про університетські рейтинги. Рейтинги

Print Friendly, PDF & Email
докладніше