«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Огляд освітніх новин та проєктів НПА: 14 – 28 січня 2022 року

Що нового в освіті?

 

 

 

Прийняті закони України

 25.01.2022 р. Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проект Закону  «Про внесення змін до деяких законів України» №5450 від 29.04.2021 авторства КМУ.

Метою проєкту Закону України є удосконалення функціонування системи позашкільної освіти, підвищення якості позашкільної освіти, розширення доступу до позашкільної освіти, розвиток закладів позашкільної освіти усіх форм власності, інших суб’єктів освітньої діяльності в системі позашкільної освіти.

Проєкт акта урегульовує питання доступності дітей до якісної позашкільної освіти, зокрема:

  • забезпечення якості позашкільної освіти;
  • ресурсного (інформаційного, науково-методичного, матеріально-технічного) забезпечення закладів позашкільної освіти;
  • прав та обов’язків учасників освітнього процесу;
  • призначення на посаду керівника закладу позашкільної освіти (за результатами конкурсного відбору) тощо.

25.01.2022 р. Верховна Рада України прийняла проект закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо оприлюднення щорічного звіту керівника закладу вищої освіти та цільових показників діяльності закладу вищої освіти №5685-д від 04.11.2021, ініційованого народними депутатами Бабак С.В., Піпа Н.Р. та ін.

Ухваленими змінами передбачено, що щорічний звіт керівника закладу вищої освіти підлягає внесенню до Єдиної державної електронної бази з питань освіти та оприлюднюється в Реєстрі  суб′єктів  освітньої діяльності  Єдиної державної електронної бази з питань освіти та на офіційному веб-сайті закладу вищої освіти.  Закон набирає чинності через три місяці з моменту його офіційного опублікування. Положення закону про оприлюднення на сайті закладу вищої освіти інформації щодо цільових показників діяльності закладу вищої освіти, досягнення яких повинен забезпечити керівник закладу вищої освіти відповідно до контракту, строки їх досягнення та спосіб перевірки досягнення таких цільових показників набирає чинності з дня офіційного опублікування закону.

25.01.2022 р. Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо встановлення відповідальності за передачу академічних творів із порушенням принципів академічної доброчесності №1708-ІХ від 07.09.2021, авторства народних депутатів Совсун І.Р., Гришина Ю.М. та ін.

Законопроєкт розроблено з метою встановлення академічної відповідальності за передачу академічного твору третій особі для подальшого використання цією особою як автором. Це дозволить більш ефективно протидіяти академічній недоброчесності, зокрема, практиці продажу академічних творів.

Проєкт закону передбачає внесення змін до Закону України “Про освіту”. Пропонується додати визначення академічного твору та доповнити статтю 42 “Академічна доброчесність” таким видом порушення академічної доброчесності, як передачу академічного твору третій особі для подальшого використання цією особою як автором.

 

Прийняті акти Уряду

Постанова КМУ від 12.01.2022 р. №44 «Про затвердження Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії».

Постановою затверджено порядок присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії.

Постанова КМУ від 26.01.2022 р. №46 «Про внесення зміни до пункту 13 Порядку призначення і виплати стипендій».

Постановою встановлюється ліміт стипендіантів у діапазоні від 40 до 45% фактичної кількості студентів денної форми здобуття освіти, які навчаються за державним або регіональним замовленням (раніше показник складав 35-40%).

Постанова КМУ від 26.01.2022 р. №50 «Деякі питання організації та проведення міжнародного конкурсу наукових, науково-технічних розробок та інноваційних проектів “МІСТ ПАТОНА. РАTON BRIDGE”».

Постановою затверджено Положення про міжнародний конкурс, який буде проведено у 2022 році.

 

Акти Міністерства освіти і науки

Наказ МОН від 17.01.2022 р. №33 «Про затвердження Зведеного переліку закладів вищої освіти і науки України, що віднесені до категорій цивільного захисту».

Наказом затверджено перелік із 40 закладів вищої освіти України, що віднесені до категорій цивільного захисту.

Наказ МОН від 21.01.2022 р. №50 «Про обсяги фінансування наукових досліджень і розробок та фінансової підтримки наукових об’єктів, що становлять національне надбання, на 2022 рік за КПКВК 2201040».

Наказом затверджено обсяги фінансування фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок, наукових робіт, науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених і закладів вищої освіти та наукових установ на 2022 рік, а також обсяги фінансової підтримки наукових об’єктів, що становлять національне надбання, на 2022 рік.

Лист МОН щодо організації освітнього процесу.

МОН рекомендує:

  • організувати освітній процес у закладах загальної середньої освіти для учнів 5-11 класів із використанням технологій дистанційного навчання щонайменше протягом двох тижнів;
  • у закладах професійної (професійно-технічної) освіти організувати перехід на навчання за дистанційною та/або змішаною формою з внесенням відповідних змін до графіка освітнього процесу та розкладу занять;
  • у закладах фахової передвищої, вищої освіти усіх форм власності та сфер управління запровадити дистанційне навчання від 27 січня до 25 лютого 2022 року, урахувавши необхідні зміни до графіка освітнього процесу та розкладу занять.

Незалежно від епідемічної ситуації, відвідування закладів освіти здобувачами дошкільної освіти, учнями спеціальних закладів освіти та 1-4 класів ЗЗСО дозволяється.

 

До громадського обговорення:

 

За минулий тиждень у ВРУ зареєстровано законопроєкти:

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше