«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану. 24 лютого — 11 березня 2022 року

 

 

 

Указ Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затверджений Законом України від 24.02.2022 р. № 2102-ІХ

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України в Україні введено воєнний стан.

Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30–34, 38, 39, 41–44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

 

Указ Президента України від 24.02.2022 р. № 65/2022 «Про загальну мобілізацію», затверджений Законом України від 03.03.2022 р. № 2105-ІХ

Указом оголошено загальну мобілізацію. Мобілізація проводиться протягом 90 діб із дня набрання чинності цим Указом. Призов військовозобов’язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших військових формувань України слід здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами

 

Розпорядження КМУ від 24.02.2022 р. № 181-р «Питання запровадження та забезпечення здійснення заходів правового режиму воєнного стану в Україні»

Затверджено заходи, що передбачають зокрема:

  1. Виконання в обсягах і межах, необхідних для задоволення потреб Збройних Сил та інших військових формувань, актів Кабінету Міністрів України з питань:
  • переведення підприємств, установ і організацій на роботу в умовах особливого періоду;
  • введення в дію мобілізаційних потужностей підприємств, установ і організацій;
  • розбронювання і відпуску матеріальних цінностей мобілізаційного резерву підприємствами, установами і організаціями.
  1. Використання потужностей та трудових ресурсів підприємств, установ і організацій усіх форм власності для потреб оборони, зміна режиму їх роботи, проведення інших змін виробничої діяльності, а також створення умов праці відповідно до законодавства про працю.

 

Указ Президента України від 02.03.2022 р. № 93/2022 «Про координацію заходів з вирішення гуманітарних та соціальних питань»

З метою сприяння громадянам у подоланні складних життєвих обставин, забезпечення оперативної координації заходів з вирішення проблемних питань у гуманітарній та соціальній сферах утворено Координаційний штаб з гуманітарних та соціальних питань.

 

Постанова КМУ від 07.03.2022 № 221 «Деякі питання оплати праці працівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, в умовах воєнного стану»

Керівникам державних органів, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету (отже, зокрема керівникам державних і комунальних закладів освіти), надане право в межах фонду заробітної плати самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників під час воєнного стану, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу).

 

Постанова КМУ від 11.03.2022 р. № 251 «Про зупинення в 2022 році дії деяких постанов Кабінету Міністрів України»

До кінця 2022 р. зупинено дію актів Кабміну, якими запроваджено індикативну собівартість підготовки студентів за «контрактом» (за кошти фізичних та юридичних осіб) і «формульний» розподіл видатків державного бюджету між закладами вищої освіти. Через це у  2022 р. заклади вищої освіти самостійно встановлюватимуть вартість навчання за контрактом для вступників поточного року.

 

Розпорядженнями від 28.02.2022 р. № 190-р та від 09.03.2022 р. № 207-р Кабінет Міністрів доручає провести дострокову атестацію, здійснити достроковий випуск з присвоєнням військових звань офіцерського складу і/або спеціальних звань та призначенням на відповідні посади, видати документи про освіту курсантам випускних курсів:

  • вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти та закладів фахової передвищої військової освіти, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, що належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ, Державної служби з надзвичайних ситуацій;
  • Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

 

Постанова КМУ від 16.02.2022 р. № 120 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання обладнання, модернізацію (проведення реконструкції та капітального ремонту) їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти»

Визначено порядок та умови надання субвенції місцевим бюджетам з метою проведення ремонтів середніх шкіл. Умовами надання субвенції є строк реалізації проєкту не більше одного року, а також співфінансування проєктів з боку місцевих бюджетів.

 

Наказ МОН від 07.03.2022 р. № 235 «Про деякі питання організації роботи закладів фахової передвищої, вищої освіти на час воєнного стану»

Керівники закладів фахової передвищої, вищої освіти мають:

  • забезпечити захист учасників освітнього процесу, працівників і майна закладів освіти;
  • за потреби евакуюати учасників освітнього процесу і працівників у безпечне місце;
  • надати до МОН інформацію щодо евакуації учасників освітнього процесу, наявних можливостей здійснювати освітню діяльність, передусім у дистанційній формі;
  • забезпечити особливі умови навчання для здобувачів освіти, задіяних в обороні України;
  • внести необхідні зміни до графіка освітнього процесу.

 

Лист МОН від 07.03.2022 р. № 1/3370-22 «Про оплату праці працівників закладів освіти під час призупинення навчання»

МОН рекомендує здійснювати оплату праці педагогічних і непедагогічних працівників закладів освіти:

  • якщо в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від працівника причин — з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації;
  • під час простою — у розмірі середньої заробітної плати.

 

Також МОН рекомендує зберігати заробітну плату при дистанційній формі підвищення кваліфікації вчителів, зокрема без відриву від освітнього процесу, та на період оголошеного карантину і здійснення освітнього процесу у дистанційному режимі.

Крім того, Міносвіти категорично забороняє керівникам органів управління освітою та/або керівникам закладів освіти примушувати педагогічних та інших працівників до написання заяв про відпустку без збереження заробітної плати.

 

Лист МОН від 07.03.2022 р. № 1/3378-22 «Про практику застосування трудового законодавства у галузі освіти і науки під час дії правового режиму воєнного стану»

Міносвіти роз’яснює окремі питання щодо особливостей трудових відносин під час воєнного стану. Зокрема у листі надано роз’яснення щодо трудової повинності, відпусток, організації роботи у дистанційному форматі, оформлення та оплати простою, оплати праці під час призупинення навчання, оформлення табеля, трудових прав та гараній працівників, які є добровольцями територіальної оборони, призову на військову службу.

 

Громадське обговорення

Проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження національного плану заходів щодо впровадження принципів відкритої науки до 2030 року» — обговорення до 28.03.2022 р.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше