«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану. Документи, оприлюднені 28 березня – 2 квітня 2022 року

 

 

 

Закон України від 24.03.2022 р. № 2157-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України у сфері освіти»

Встановлено, що у 2022 р. прийом на навчання для здобуття ступеня фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра, бакалавра та магістра здійснюється в особливому порядку, визначеному МОН без дотримання вимог Закону України «Про вищу освіту».

Крім того, визначено, що державна підсумкова атестація здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році, не проводиться.

Постанова КМУ від 27.03.2022 р. № 376 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 19 травня 2021 р. № 497»

Встановлено, що єдиний державний кваліфікаційний іспит у цілях атестації здобувачів ступенів фахової передвищої, вищої освіти у 2022 році не проводиться.

Постанови КМУ від 29.03.2022 р. № 383 та від 01.04.2022 р. № 399

Виходячи зі змісту вказаних рішень уряду, не відповідає дійсності раніше поширена ЗМІ інформація про те, що у період воєнного стану військовозобов’язаним чоловікам, які є здобувачами освіти, дозволено виїзд за кордон.

Наказ МОН від 28.02.2022 р. № 232 «Про звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти, у 2021/2022 навчальному році»

Встановлено, що державна підсумкова атестація учнів 4 і 9 класів у поточному навчальному році не проводиться.

Наказ МОН від 28.03.2022 р. № 274 «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні»

Органам управління у сфері освіти необхідно забезпечити зокрема:

  • зарахування учнів, які були вимушені змінити місце проживання, до закладів освіти за новим місцезнаходженням учня;
  • здобуття освіти для учнів за будь-якою безпечною для них формою, що її може забезпечити заклад освіти;
  • оплату праці працівників закладів освіти, у тому числі у випадку оголошення простою. Нагадуємо у цьому зв’язку, що Закон України від 15.03.2022 р. № 2126-ІХ в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану гарантує працівникам закладів освіти зокрема збереження середнього заробітку незалежно від місця їх проживання (перебування).
  • проживання учнів та осіб, що їх супроводжують, працівників закладів освіти у гуртожитках, їх харчування;
  • ведення окремого обліку та формування реєстрів учнів за місцем їх перебування (навчання).

Наказ МОН від 30.03.2022 р. № 278 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 04.01.2022 № З»

Реєстрація вчителів молодших класів для проходження сертифікації цьогоріч відбуватиметься (якщо нічого знову не змінять) з 1 по 15 серпня, а саме:

  • з 1 по 8 серпня — основний етап реєстрації у межах граничної кількості для кожного регіону України;
  • з 9 по 15 серпня — додатковий етап реєстрації у межах загальної граничної кількості (2500 вчителів).

Наказ МОН від 01.04.2022 р. № 285 «Про перенесення другого туру всеукраїнського конкурсу „Учитель року — 2022“»

Другий тур всеукраїнського конкурсу «Учитель року — 2022» перенесено на три місяці після завершення правового режиму воєнного стану в Україні.

Наказ МОН від 01.04.2022 р. № 290 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо окремих питань завершення 2021/2022 навчального року»

Міносвіти надає роз’яснення з питань завершення поточного навчального року, зокрема щодо:

  • забезпечення психологічної підтримки дітей;
  • корегування дати завершення навчального процесу;
  • виконання освітньої програми з урахуванням застосування технологій дистанційного навчання, проведення додаткових консультацій та ін.;
  • підсумкового оцінювання учнів;
  • переведення учнів у наступний клас;
  • оформлення та видачі документів про освіту.

Наказ МОЗ від 19.03.2022 р. № 505 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України»

Іспити «Крок М», «Крок Б», «Крок 3» для випускників 2022 року не проводяться.

Атестація здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст та бакалавр, ступеня фахової передвищої освіти та ступеня вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні за спеціальностями галузі знань 22 «Охорона здоров’я», які випускаються у 2022 році, здійснюється у формі практично-орієнтованого іспиту або іншої форми атестації, визначеної у стандарті вищої освіти.

Атестація лікарів (фармацевтів/провізорів)-інтернів, які випускаються у 2022 році, здійснюється у формі іспиту з оволодіння практичними навичками та співбесіди зі спеціальності.

Листом від 25.03.2022 р. № 1/3663-22 МОН звертає увагу на необхідність впроваджувати в освітній процес заходи щодо підвищення рівня обізнаності здобувачів освітни та їх батьків з питань запобігання торгівлі людьми. Міносвіти надає посилання на інтернет-ресурси з відповідними інформаційними матеріалами, а також інформує про контактні телефони національних та регіональних організацій, що опікуються зазначеним питанням.

Лист МОН від 28.03.2022 р. № 1/3708-22 «Про використання залишків коштів за субвенціями»

МОН інформує органи місцевого самоврядування, що постановою КМУ від 26.03.2022 р. № 365 місцевим бюджетам дозволено використання залишків коштів за освітньою субвенцією та субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, збережених на рахунках місцевих бюджетів станом на 1 січня 2022 року, на:

  • заходи територіальної оборони;
  • задоволення продовольчих потреб цивільного населення;
  • евакуацію/вивезення/переміщення цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії, та небезпечних територій у безпечні місця (зокрема на оплату транспортних послуг, пально-мастильних матеріалів, облаштування місць розміщення громадян, які у зв’язку з бойовими діями залишили місце проживання/перебування);
  • оплату інших заходів, спрямованих на підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану.

МОН також інформує цим листом про обсяг залишку коштів зазначених субвенцій у місцевих бюджетах.

Лист МОН від 29.03.2022 р. № 1/3725-22 «Про організацію освітнього процесу в початковій школі в умовах воєнного часу»

Міносвіти звертає увагу адміністрацій середніх шкіл та зокрема вчителів молодших класів на особливості організації освітнього процесу в умовах сьогодення, забезпечення навчання учнів, що належать до числа тимчасово переміщених осіб, індивідуалізації навчання, використання електронних версій підручників, психологічної підтримки учнів, обліку освітнього процесу, річного підсумкового оцінювання. Матеріал також містить посилання на низку інформаційних джерел та ресурсів, зокрема на пізнавальні відео, з якими доцільно знайомити учнів на уроках.

Листом від 29.03.2022 р. № 1/3737-22 Міносвіти повідомляє про корисні інформаційні ресурси з питань психологічної підтримки учасників освітнього процесу.

Державна служба якості освіти на своєму сайті надає закладам освіти рекомендації з приводу різних питань роботи під час воєнного стану.

Набув чинності національний стандарт ДСТУ 9112:2021 «Кирилично-латинична транслітерація і латинично-кирилична ретранслітерація українських текстів. Правила написання»

Згідно з інформацією Державної науково-технічної бібліотеки України: «Цей стандарт поширюється не тільки на бібліографічні записи, а й на всі українські тексти від X століття до наших днів, включаючи власні назви. Отже, маємо всі законні підстави відтворювати літеру «ї» не за російським зразком (Kyiv, Ukraina), а так, як це відповідає історії, фонетиці та граматиці української мови: Kyїv, Ukraїna (система А), Kyjiv, Ukrajina (система Б). Маємо транслітераційні правила, які забезпечують повну еквівалентність кириличного й латиничного записів. Значення цього стандарту особливо зростає з огляду на недавні рішення Євросоюзу щодо України, адже невдовзі українська мова, нарівні з іншими європейськими мовами, займе гідне місце у сценаріях багатомовного опрацювання природної мови, зокрема машинного перекладу».

Громадське обговорення

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2017 р. № 540 та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 р. № 652», якою вносяться зміни до порядку проведення державної атестації наукових установ — обговорення до 22.04.2022 р.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше