«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану. Документи, оприлюднені 11 – 23 квітня 2022 року

 

 

 

Розпорядження КМУ від 23.02.2022 р. № 286-р «Про схвалення Стратегії розвитку вищої освіти в Україні на 2022—2032 роки»

Уряд схвалив «дорожню карту» розвитку вищої освіти в Україні на найближче десятиліття, до розробки якої долучалась і команда «ОсвітАналітики». Хоча очевидно, що частину завдань Стратегії доведеться корегувати з урахуванням війни та її наслідків, маємо надію, що позначений у документі загальний вектор допоможе подальшому розвиткові системи освіти.

Стратегія розроблена на основі стратегічної піраміди розвитку вищої освіти в Україні на 2022—2032 роки з урахуванням SWOT-аналізу національної системи вищої освіти.

Наказ МОЗ від 21.04.2022 р. № 667 «Про внесення змін до Графіка проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр та тестових екзаменів ліцензійних інтегрованих іспитів для здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр та молодший спеціаліст галузі знань 22 «Охорона здоров’я» у 2022 році»

Оновлено графік проведення іспитів «Крок». Нагадуємо, згідно з постановою КМУ від 19.03.2022 р. № 316, атестація медиків-випускників магістратури у 2021/22 навч. році проводиться без складання іспиту «Крок 2», а студенти третього року навчання, які мали би цієї весни складати іспит «Крок 1», складатимуть його восени.

Лист МОН від 16.04.2022 р. № 1/4202-22 «Щодо зарахування до 1-го класу закладів загальної середньої освіти»

МОН роз’яснює особливості зарахування дітей до першого класу в умовах воєнного стану з урахуванням наявності в Україні значної кількості внутрішньо переміщених сімей з дітьми. Основний акцент рекомендацій МОН – мінімізувати документальні і процедурні перепони до зарахування дітей на навчання (зокрема з числа внутрішньо переміщених осіб), оскільки право на навчання гарантується усім громадянам України на рівних умовах.

Лист МОН від 21.04.2022 р. № 1/4334-22 «Про рекомендації стосовно окремих питань завершення 2021/2022 навчального року у закладах вищої, фахової передвищої освіти»

В умовах повномасштабної війни з рф МОН рекомендує керівникам закладів фахової передвищої та вищої освіти:

  • встановити зв’язок із усіма працівниками та здобувачами освіти;
  • відновити та здійснювати освітній процес за можливістю в очній, змішаній (очно-дистанційній) або дистанційній формі;
  • якщо заклади освіти, розташовані у зоні проведення активних бойових дій, не можуть відновити навчання, то здобувачі таких закладів освіти можуть дочекатись його відновлення, прослухати окремі навчальні дисципліни в інших закладах вищої освіти в рамках внутрішньої академічної мобільності, у системі неформальної освіти або навчатись самостійно;
  • керівникам закладів освіти, що в рамках академічної мобільності приймають здобувачів із розташованих у зоні бойових дій закладів, слід утриматися від ініціювання питання про «повноцінне» переведення до них таких здобувачів освіти;
  • у разі неможливості проведення атестації здобувачів у традиційному форматі варто провести атестацію здобувачів дистанційно з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Додатково з питання проведення атестації здобувачів освіти у дистанційному форматі див. лист МОН від 14.05.2020 р. № 1/9-249). Крім того, нагадуємо, що у свіжому випуску бюлетеня «ОсвітАналітики» Ольга Бершадська пропонує викладачам і адміністраціям закладів вищої освіти основні кроки щодо відновлення освітнього процесу.

Листом від 22.04.2022 р. № 1/4396-22 МОН роз’яснює розробникам освітніх програм для закладів загальної середньої освіти основні особливості порядку затвердження цих програм.

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив інформацію про зміст, структуру й оцінювання блоку національного мультипредметного тесту (НМТ) з усіх трьох блоків: з української мови, математики та історії України. Як очікується, НМТ цьогоріч складатимуть випускники середніх шкіл, закладів професійно-технічної освіти та фахових коледжів для вступу до закладів вищої освіти.

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше