«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану. Документи, оприлюднені 23 травня – 4 червня 2022 року

 

 

 

Закон України від 22.05.2022 р. № 2269-ІХ «Про внесення змін до розділу II “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти”»

Встановлено, що повноваження поточного тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти тривають до затвердження нового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, сформованого за наслідками конкурсу, але не більше шести місяців з дня припинення або скасування воєнного стану. Конкурс на обрання нових членів Нацагентства слід розпочати упродовж одного місяця з дня припинення або скасування воєнного стану.

Постанова КМУ від 24.05.2022 р. № 623 «Про внесення змін до Положення про військовий (військово-морський, військово-спортивний) ліцей, ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою»

Освітня програма військового ліцею відтепер затверджується начальником (керівником) ліцею (а не, як раніше, центральним органом виконавчої влади, до сфери управління якого належить ліцей).

Постанова КМУ від 03.06.2022 р. № 649 «Про внесення змін до пункту 4 типової форми контракту з керівником державного закладу вищої освіті»

Щорічний звіт керівника державного закладу вищої освіти відтепер має містити інформацію про рівень досягнення цільових показників діяльності закладу вищої освіти станом на 31 грудня року, за який складено звіт. Звіт необхідно вносити до ЄДЕБО і оприлюднювати на офіційному вебсайті закладу вищої освіти.

Постанова КМУ від 03.06.2022 р. № 650 «Про внесення змін до Положення про мистецький ліцей»

Учні державних мистецьких ліцеїв, які проживають у пансіонах, забезпечуються безоплатним п’ятиразовим (а не чотириразовим, як це було встановлено раніше) харчуванням.

Наказ МОН від 05.05.2022 р. № 411 «Деякі питання призначення іменних академічних стипендій Верховної Ради України»

Оновлено порядок призначення іменних академічних стипендій Верховної Ради України здобувачам фахової передвищої та вищої освіти.

Наказ МОН від 10.05.2022 р. № 426 «Про внесення зміни до Положення про пробне зовнішнє незалежне оцінювання»

Українському центру оцінювання якості освіти надано повноваження приймати рішення щодо непроведення пробного ЗНО в Україні чи окремих її місцевостях у випадках введення воєнного стану, надзвичайної ситуації, надзвичайного стану чи настання інших обставин непереборної сили.

Наказ МОН від 12.05.2022 р. № 433 «Про затвердження Порядку проведення у 2022 році національного мультипредметного тесту», із змінами, внесеними наказом МОН від 23.05.2022 р. № 469

Визначено порядок складання національного мультипредметного тесту, за результатами якого у поточному році здійснюється вступ на бакалаврат та на ветеринарні і медичні спеціальності у магістратуру.

Наказ МОН від 17.05.2022 р. № 449 «Про внесення змін до Порядку конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників»

Визначено особливості проведення конкурсного відбору шкільних підручників в умовах надзвичайної ситуації, надзвичайного та воєнного стану. У цьому зв’язку наказом МОН від 23.05.2022 р. № 467 внесено зміни до календарного плану проведення зазначеного конкурсного відбору у 2022 році.

Наказом МОН від 01.06.2022 р. № 513 затверджено календарний план проведення тестування в рамках сертифікації педагогічних працівників у 2022 році. Учасники сертифікації мають одержати інформацію щодо місця проведення тесту до 2 вересня. Саме ж тестування заплановано провести 10 вересня.

Наказ МОН від 02.06.2022 р. № 516 «Про проведення підсумкового етапу XXII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства освіти і науки України від 14.12.2021 № 1369»

Підсумковий етап XXII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика буде проведено у дистанційній формі о 10 годині 24 червня.

Наказ УЦОЯО від 20.05.2022 р. № 34 «Про затвердження Порядку формування та облаштування тимчасових екзаменаційних центрів»

Порядком визначено умови формування тимчасових екзаменаційних центрів, у яких у поточному році проводитимуться національний мультипредметний тест, магістерський тест навчальної компетентності та магістерський комплексний тест.

Лист МОН від 30.05.2022 р. № 1/5735-22 «Про запобігання та протидію домашньому насильству в умовах воєнного стану в Україні»

МОН вчергове звертає увагу на існування проблеми домашнього насильства, яка під час воєнного стану має ще гірший вплив на психіку, зокрема, дітей, які потерпають від такого насильства. Педагогічним працівникам слід бути поінформованими про нормативну базу з питань протидії домашньому насильству, не залишатися байдужими, якщо вони дізнаються про подібні випадки у житті їхніх учнів, реагувати на них та інформувати уповноважені органи.

Листом від 01.06.2022 р. № 1/5837-22 Міносвіти інформує університети про порядок реєстрації учасників магістерського тесту навчальної компетентності та магістерського комплексного тесту — випробувань, які необхідно скласти для вступу до магістратури у поточному році.

Громадське обговорення

Проєкт постанови КМУ «Про Особливості ліцензування освітньої діяльності у сфері вищої освіти за освітніми програмами, що передбачають присвоєння професійних кваліфікацій для доступу до професій, для яких запроваджено додаткове регулювання» — обговорення до 07.07.2022 р.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше