«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану. Документи, оприлюднені 6 – 18 червня 2022 року

 

 

 

Закон України від 22.05.2022 р. № 2265-ІХ «Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну»

У публічному просторі, зокрема і в освітньому процесі, заборонено пропаганду російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії російської федерації як держави-терориста проти України. Остання полягає у поширенні інформації, спрямованої на підтримку або виправдання злочинного характеру діяльності російської федерації, органів держави-терориста (держави-агресора), їх посадових осіб, працівників, службовців (у тому числі військовослужбовців) та (або) представників, які відкрито або приховано діють від імені російської федерації на території України або з територій інших держав проти України; публічне заперечення, у тому числі через засоби масової інформації або з використанням мережі Інтернет, злочинного характеру збройної агресії російської федерації проти України; публічне використання символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну, використання, створення, поширення продукції, що містить таку символіку, в Україні та (або) за кордоном.

До символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну Законом віднесено символіку, що, зокрема, включає латинські літери «Z», «V», що використовуються як символи воєнного вторгнення в Україну, а також офіційну або неофіційну символіку (емблеми) збройних сил російської федерації, інших збройних формувань та (або) органів держави-терориста (держави-агресора).

Постанова КМУ від 10.06.2022 р. № 679 «Про внесення змін до Порядку прийому на навчання за освітньо-професійною програмою підготовки магістрів за спеціальністю “Публічне управління та адміністрування” галузі знань “Публічне управління та адміністрування”»

Встановлено особливості вступу у 2022 році до магістратури за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування».

Наказ МОН від 06.06.2022 р. № 527 «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 № 641»

У зв’язку зі збройною агресією рф проти України наказом затверджено у новій редакції Концепцію національно-патріотичного виховання в системі освіти України, а також план заходів з її реалізації на період до 2025 року.

Спільним наказом МОН та МЗС від 09.06.2022 р. № 538/192 врегульовано порядок отримання свідоцтва про базову або повну загальну середню освіту в дипломатичних представництвах України за кордоном випускниками середніх шкіл, які під час воєнного стану перебувають за межами України.

Наказом УЦОЯО від 03.06.2022 р. № 40 затверджено Особливості реєстрації для проходження у 2022 році національного мультипредметного тесту під час додаткових та спеціальних сесій. Реєстрація для участі у додатковій сесії відбуватиметься з 08 по 18 липня, у спеціальній сесії — з 01 по 07 вересня 2022 року.

Листом від 03.06.2022 р. № 1/6015-22 Міносвіти надсилає Методичні рекомендації щодо впровадження професійного стандарту керівника (директора) закладу дошкільної освіти, затвердженого наказом Мінекономіки від 28.09.2021 р. № 620-21.

Лист МОН від 06.06.2022 № 1/6049-22 «Щодо забезпечення прозорості вступної кампанії в 2022 році та уникнення корупційних ризиків»

Листом закладам фахової передвищої освіти надано роз’яснення щодо окремих питань організації та проведення вступної кампанії у 2022 році.

Листом від 09.06.2022 р. № 9/295-22 Міносвіти інформує, що вимога до осіб, які захищають докторські дисертації, про наявність п’яти статей у виданнях, проіндексованих у базах даних Web of Science Core Collection та/або Scopus, набиратиме чинності з 01 вересня 2024 року. Крім того, здобувачам наукового ступеня не зараховуватимуться статті, опубліковані у виданнях росії.

Листом від 09.06.2022 р. № 9/296-22 Міносвіти інформує, що науковий консультант не призначається особам, які самостійно (без навчання у докторантурі) готують докторську дисертацію.

Листом від 14.06.2022 р. № 1/6355-22 Міносвіти надсилає Рекомендації щодо усунення ризиків торгівлі людьми у зв’язку з війною в Україні та гуманітарною кризою. Рекомендації розроблено Групою експертів Ради Європи з протидії торгівлі людьми (ГРЕТА).

Лист Державної служби України з надвичайних ситуацій від 14.06.2022 р. № 03-1870/162-2 «Про організацію укриття працівників та дітей у закладах освіти»

ДСНС надсилає керівникам закладів освіти рекомендації щодо організації укриття персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти у захисних спорудах.

Рішенням Комітету з присудження Премії НАН України «За популяризацію науки» від 06.06.2022 р. № 1 затверджено Порядок висунення кандидатів та оформлення документів для участі у конкурсі на здобуття зазначеної Премії.

 

Громадське обговорення

Проєкти Державних освітніх стандартів з професії 7137 «Електрослюсар будівельний» та з професії 7412 «Кондитер» — обговорення до 23.06.2022 р.

Проєкт наказу «Про затвердження Порядку доступу до інформації центральної бази даних програмно-апаратного комплексу „Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту“» — обговорення до 13.07.2022 р.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Якої думки Європейська асоціація університетів про рейтингування закладів вищої освіти?

Після довгої перерви ми повернулися до підготовки нашого бюлетеня «Академічна доброчесність». Для чергового випуску ми переклали коротку публікацію Європейської асоціації університетів про університетські рейтинги. Рейтинги

Print Friendly, PDF & Email
докладніше