«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану. Документи, оприлюднені 4 – 16 липня 2022 року

 

 

 

Закон України від 19.06.2022 р. № 2299-ІХ «Про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про науково-технічне співробітництво»

Угода про науково-технічне співробітництво з рф пішла у напрямку «русского воєнного корабля».

Закон України від 01.07.2022 р. № 2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин»

Розботодавцям дозволено у період дії воєнного стану надавати працівникам, зокрема, сфери освіти щорічну основну оплачувану відпустку як повної тривалості, так і скороченої до 24 календарних днів. Надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

Постанова Верховної Ради України від 08.07.2022 р. № 2358-ІХ «Про деякі питання реалізації у 2022 році законодавства про премії Верховної Ради України у сфері освіти»

Встановлено, що у 2022 році не присуджуються Премія Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти, Премія Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти.

Постанова Верховної Ради України від 08.07.2022 р. № 2360-ІХ «Про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2022-2024 роки»

До Національної програми інформатизації включено такі завдання у сфері освіти:

  • створення, розвиток і забезпечення функціонування Єдиного державного веб-порталу цифрової освіти «Дія. Цифрова освіта»;
  • розвиток науково-освітніх мереж для забезпечення доступу до глобальних інформаційних ресурсів;
  • створення та модернізація Єдиної міжвідомчої інформаційної системи щодо набору іноземних вступників до закладів вищої освіти;
  • створення електронної бази даних методичних документів, навчально-методичної літератури для викладачів закладів освіти, автоматизація присудження та отримання премій, стипендій, грантів;
  • створення, розвиток, адміністрування і забезпечення функціонування інформаційної системи зовнішнього оцінювання та самооцінювання освітніх та управлінських процесів у закладах освіти.

Постанова КМУ від 07.07.2022 р. № 769 «Про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2022 році»

Особливістю цьогорічного держзамовлення на підготовку фахівців є пріоритетна можливість бути переведеними з «контракту» на «бюджет» для внутрішньо переміщених осіб, що перемістилися з територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), що станом на 15 жовтня поточного року будуть включені до відповідного переліку територій.

Постанова КМУ від 12.07.2022 р. № 782 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо пріоритетних тематичних напрямів наукових досліджень і науково-технічних розробок та середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності загальнодержавного та галузевого рівнів»

Чинність пріоритетних напрямів наукових досліджень, що були затверджені на період до 2021 року, подовжено до 2022 року.

Постанова КМУ від 15.07.2022 р. № 796 «Деякі питання призначення і виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти»

Постановою затверджено порядок призначення соціальних стипендій Верховної Ради України для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти і визначено особливості їх виплати у 2022 році.

Постанова КМУ від 15.07.2022 р. № 799 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2015 р. № 985»

Внесено зміни до умов оплати праці осіб, задіяних в організації та проведенні тестувань вступників до закладів фахової передвищої та вищої освіти за технологією ЗНО.

Розпорядження КМУ від 15.07.2022 р. № 611-р «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету з метою компенсації витрат закладів вищої освіти, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки, на підготовку фахівців»

Заклади вищої освіти у сфері управління МОН зможуть одержати з державного бюджету відшкодування оплати навчання «контрактників», місцем реєстрації проживання яких є території, розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають (перебували) в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), і які мають заборгованість за надані освітні послуги, що виникла через збройну агресію рф. Документ не встановлює механізму такого відшкодування.

Наказ МОН від 24.05.2022 р. № 472 «Про внесення змін до Норм часу для планування і обліку навчальної роботи педагогічних і науково-педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти», зі змінами, внесеними наказом МОН від 01.07.2022 р. № 604

Оновлено норми годин навчальної і методичної роботи викладачів фахових коледжів за окремими позиціями.

Наказом МОН від 20.06.2022 р. № 574 затверджено Порядок проведення у 2022 році магістерського тесту навчальної компетентності та магістерського комплексного тесту.

Лист МОН від 30.06.2022 р. № 1/7322-22 «Про організацію 2022/2023 навчального року»

Міносвіти надсилає рекомендації щодо заходів із забезпечення безпеки учасників освітнього процесу на початку та упродовж 2022/23 навчального року.

Лист МОН від 01.07.2022 р. № 1/7352-22 «Про документи, що посвідчують особу та громадянство вступників, та щодо використання кваліфікованого електронного  підпису»

Роз’яснено особливості подання документів вступниками до закладів фахової передвищої та вищої освіти особисто, засобами поштового та інтернет-зв’язку, з використанням та без використання кваліфікованого електронного цифрового підпису, у випадку відсутності у вступника паспорта громадянина України.

Лист МОН від 04.07.2022 р. № 1/7403-22 «Про особливості подання документів особами, які мають спеціальні умови щодо участі у конкурсному відборі, та випускниками минулих років»

Приймальним комісіям закладів фахової передвищої та вищої освіти надане роз’яснення щодо внесення в ЄДЕБО інформації про вступників з використанням модуля ЄДЕБО «Особи зі спеціальними умовами вступу».

Листом МОН від 11.07.2022 р. № 1/7707-22 надіслано Інструктивно-методичні матеріали щодо порядку підготовки закладу освіти до нового навчального року та опалювального сезону з питань цивільного захисту, охорони праці та безпеки життєдіяльності в умовах воєнного стану. Документ замінює матеріали, що надавалися з листом МОН від 29.07.2020 р. № 1/9-406.

Лист МОН від 11.07.2022 р. № 1/7752-22 «Про прийом заяв та документів вступників на основі базової середньої освіти»

Міносвіти нагадує фаховим коледжам про терміни додаткового набору вступників, які закінчили 9 клас, на навчання на умовах «контракту».

Лист МОН від 12.07.2022 р. № 1/7834-22 «Про визнання документів про освіту»

МОН інформує про чинні обмеження щодо визнання в Україні документів про освіту, виданих закладами освіти росії та білорусі.

Лист МОН від 12.07.2022 р. № 1/7839-22 «Про онлайн-навчання для педагогічних працівників закладів освіти»

МОН інформує про тренінги для освітян щодо користування цифровими інструментами компанії Google, що відбуватимуться упродовж 2022/2023 навчального року.

Лист МОН від 12.07.2022 р. № 1/7843-22 «Про дослідження потреб закладів фахової передвищої та вищої освіти і учасників освітнього процесу в умовах війни»

Міносвіти спільно з партнерами проводить опитування з виявлення нагальних освітніх потреб функціонування галузі фахової передвищої та вищої освіти в умовах воєнного стану, зокрема потреб внутрішньо переміщених здобувачів освіти та педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників. Результати цього опитування будуть використані для залучення допомоги з боку вітчизняних і міжнародних партнерів з розвитку, яка буде спрямовуватися на збереження, відновлення освітньої сфери в Україні, задоволення потреб здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, працівників закладів фахової передвищої та вищої освіти. Для участі в опитуванні закладам освіти слід заповнити анкету за цим посиланням до 25 липня.

Листом від 12.07.2022 р. № 1/7845-22 МОН надає інформацію щодо процедури проведення конкурсного відбору виконавців державного замовлення на підготовку фахівців у сфері фахової передвищої та вищої освіти у 2022 році.

Лист МОН від 13.07.2022 р. № 1/7885-22 «Про форми документів»

Міносвіти надсилає закладам фахової передвищої освіти форми документів для проведення цьогорічної вступної кампанії.

Освітній омбудсмен підготував роз’яснення щодо важливих питань використання укриттів закладами освіти.

 

Громадське обговорення

Проєкт наказу Міністерства освіти і науки України «Деякі питання формування і розміщення державного (регіонального) замовлення, поєднання спеціальностей (предметних спеціальностей), спеціалізацій та присвоєння професійних кваліфікацій здобувачам фахової передвищої, вищої освіти за спеціальностями галузі знань 01 «Освіта/Педагогіка» — обговорення до 12.08.2022 р.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше