«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану. Документи, оприлюднені 15 серпня – 3 вересня 2022 року

 

 

 

 

Закон України від 29.07.2022 р. № 2477-ІХ «Про ратифікацію Фінансової угоди „Програма підтримки професійно-технічної освіти в Україні“ між Україною та Європейським інвестиційним банком»

Згідно з ратифікованою угодою, Україна одержить кредит у розмірі 56 млн євро на підтримку розвитку сектора професійно-технічної освіти. Основним напрямом використання коштів є модернізація, ремонт, закупівля обладнання для закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Закон України від 27.07.2022 р. № 2457-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування інтегрованих інформаційних систем у сфері освіти»

В Україні створюється  Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту (АІКОМ).

АІКОМ є державною інтегрованою інформаційною системою, завданнями якої є:

  • збирання, накопичення, оброблення, захист інформації у сфері освіти, надання їй офіційного визнання (у разі створення, зберігання та використання в АІКОМ інформації у сфері освіти);
  • поєднання електронних інформаційних ресурсів та/або публічних електронних реєстрів у сфері освіти, забезпечення їх внутрішньої та зовнішньої інформаційної взаємодії, зокрема у тому числі з питань розподілу та перерозподілу міжбюджетних трансфертів з державного місцевим бюджетам, замовлення підручників, документів про освіту, щодо професійного розвитку працівників закладів та установ освіти, зарахування, відрахування, переведення здобувачів освіти, організації освітнього процесу тощо;
  • забезпечення ведення в електронній формі ділової документації та подання звітності закладами освіти, здійснення обліку дітей дошкільного та шкільного віку (у тому числі дітей, не охоплених навчанням), учасників освітнього процесу та суб’єктів освітньої діяльності та ін.

Постанова КМУ від 30.08.2022 р. № 971 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 р. № 1017»

Уточнено окремі процедурні норми порядку призначення державні іменні стипендії найкращим молодим вченим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України  Героїв Небесної Сотні.

Постанова КМУ від 30.08.2022 р. № 972 «Про внесення змін до Державного стандарту базової середньої освіти»

Передбачено розширення заходів із забезпечення доступу до здобуття освіти для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. Внесено зміни до окремих базових навчальних планів закладів загальної середньої освіти.

Постанова КМУ від 30.08.2022 р. № 979 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України з питань діяльності спеціальних закладів загальної середньої освіти»

До окремих актів, що регламентують діяльність спеціальних закладів загальної середньої освіти, внесено зміни, що зокрема стосуються особливостей діяльності таких закладів в умовах воєнного стану.

Розпорядження КМУ від 12.08.2022 р. № 739-р «Про затвердження плану заходів з організації виставок знищеної військової техніки і озброєння збройних формувань Російської Федерації»

Документ передбачає, серед іншого, організацію відвідування виставок знищеної військової техніки і озброєння збройних формувань Російської Федерації здобувачами освіти різних рівнів. Інформація про проведення таких заходів має висвітлюватися на вебсайтах закладів освіти.

Розпорядження КМУ від 27.08.2022 р. № 762-р «Про внесення змін до пункту 4 розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2021 р. № 1662»

За рахунок залишку коштів освітньої субвенції на умовах співфінансування із місцевим бюджетом дозволено здійснювати закупівлю шкільних автобусів, зокрема, для:

  • закладів загальної середньої освіти з кількістю учнів 100 та більше, шкільні автобуси яких були знищені внаслідок збройної агресії рф або передані на військові потреби;
  • закладів загальної середньої освіти з кількістю учнів 100 та більше, що мають здобувачів освіти, які потребують підвезення, оскільки заклади загальної середньої освіти, в яких вони навчалися раніше, були зруйновані (пошкоджені).

Наказ МОН від 26.08.2022 р. № 764 «Про внесення змін до Календарного плану організації та проведення у 2022 році магістерського тесту навчальної компетентності та магістерського комплексного тесту»

19 вересня — додатковий день реєстрації для складання магістерського тесту навчальної компетентності та магістерського комплексного тесту.

Наказ МОН від 29.08.2022 р. № 769 «Про внесення змін до типової освітньої програми для 5-10(11) класів спеціальних закладів загальної середньої освіти для осіб з особливими освітніми потребами»

Затверджено нові Типові навчальні плани на 5-10 класи для спецшкіл для осіб із порушенням слуху та для дітей із тяжкими порушеннями мовлення.

Листом від 10.08.2022 р. № 1/9102-22 Міносвіти роз’яснює можливість використання залишків коштів за освітньою субвенцією зокрема на заходи територіальної оборони, евакуацію населення із місцевості, де ведуться бойові дії, оплату окремих заходів, спрямованих на підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану.

Лист МОН від 17.08.2022 р. № 1/9448-22 «Про зарахування вступників за результатами спеціально організованої сесії»

Міносвіти роз’яснює можливість зарахування на «бюджетні» місця учасників спеціально організованої сесії національного мультипредметного тесту, магістерського комплексного тесту, магістерського тесту навчальної компетентності.

Листом від 19.08.2022 р. № 1/9530-22 Міносвіти надсилає Інструктивно-методичні рекомендації щодо організації освітнього процесу та викладання навчальних предметів у закладах загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році.

Лист МОН від 19.08.2022 р. № 1/9540-22 «Щодо асистента учня (дитини) в закладах освіти»

Міносвіти роз’яснює порядок та особливості залучення до навчального процесу асистента учня на допомогу дітям із особливими освітніми потребами.

 Лист МОН від 22.08.2022 р. № 1/9577-22 «Про надання списків випускників 2022 року»

Заклади фахової передвищої та вищої освіти мають до 15 жовтня надати МОН списки випускників, які закінчили навчання у листопаді-грудні 2021 р. та у 2022 р. і уклали на строк не менш як три роки договір про роботу на посадах педагогічних працівників у закладах загальної середньої або професійної (професійно-технічної) освіти. Зазначена інформація необхідна для організації виплати таким особам одноразової адресної грошової допомоги.

Лист МОН від 24.08.2022 № 1/9714-22 «Щодо продовження прийому громадян на навчання до закладів професійної (професійно-технічної) освіти у 2022 році»

Прийом громадян на навчання до закладів професійної (професійно-технічної) освіти на 2022/2023 навчальний рік продовжено до 1 листопада 2022 року.

Лист МОН від 26.08.2022 р. № 1/9816-22 «Про кадрове забезпечення початкової військової (допризовної) підготовки у закладах освіти»

МОН рекомендує керівникам закладів освіти призначати на посади керівника військово-патріотичного виховання, учителя (викладача) предмета «Захист України» офіцерів запасу або резервістів офіцерського складу, спроможних за віком та станом здоров’я якісно проводити заняття. На ці посади також можливо призначати досвідчених сержантів (старшин), солдат (матросів) запасу або резерву. Для допомоги вчителям у проведенні занять можуть залучатися військовослужбовці.

Листом від 15.08.2022 р. № 22.1/10-1080 Інститут модернізації змісту освіти надсилає Методичні рекомендації щодо розвитку STEM-освіти в закладах загальної середньої та позашкільної освіти у 2022/2023 навчальному році.

 

Громадське обговорення:

Проєкт наказу МОН «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2014 року № 221» — обговорення до 19.09.2022 р.

Проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання фінансової підтримки на створення високотехнологічних виробництв за участю закладів вищої освіти та наукових установ на умовах співфінансування» — обговорення до 12.09.2022 р.

Проєкт наказу МОН «Про затвердження Порядку прийому на навчання до закладів фахової передвищої освіти в 2023 році» — обговорення до 30.09.2022 р.

Проєкт Плану відновлення України в частині освіти і науки — обговорення до 03.09.2022 р.

Проєкти Державних освітніх стандартів з професій:

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше