«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану. Документи, оприлюднені 10 — 29 жовтня 2022 року

Постанова КМУ від 14.10.2022 р. № 1164 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 березня 2022 р. № 338»

Щодо акредитації освітніх програм фахової передвищої освіти Державній службі якості освіти дозволено:

  • протягом трьох років після припинення чи скасування воєнного стану в Україні приймати рішення про умовну (відкладену) акредитацію освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти за заявою тимчасово переміщених закладів освіти;
  • до припинення або скасування воєнного стану в Україні за заявою закладу освіти здійснювати «повноцінну» акредитацію освітньо-професійних програм у сфері фахової передвищої освіти.

Нагадуємо, що раніше Державній службі якості освіти тимчасово, до припинення чи скасування воєнного стану в Україні, було дозволено приймати рішення про умовну (відкладену) акредитацію освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти, за заявою закладу освіти без проведення акредитаційної експертизи та без оплати її вартості.

Постанова КМУ від 14.10.2022 р. № 1177 «Про внесення змін до Положення про військовий (військово-морський, військово-спортивний) ліцей, ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою»

Встановлено, що під час воєнного стану засновник ліцею або уповноважений ним орган (посадова особа) має право продовжити без проведення конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту), укладеного з начальником (керівником) ліцею, але не більше ніж на шість місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Постанова КМУ від 28.10.2022 р. № 1211 «Про внесення змін до Положення про Міністерство освіти і науки України»

Перелік позицій, які покладаються на МОН відповідно до його завдань, доповнено таким:

  • організація розроблення стандартів освіти, їх затвердження;
  • організація і здійснення наукового та методичного забезпечення освіти у межах, визначених спеціальними законами;
  • організація проведення наукових досліджень у сфері освіти, необхідних для формування та реалізації державної політики у сферах освіти і науки, наукової, науково-технічної діяльності;
  • організація проведення експертизи та апробації навчальної літератури для закладів дошкільної та загальної середньої освіти, визначення видів навчальної літератури, що підлягають експертизі та апробації;
  • установлення вимог до інтерактивного електронного додатка до підручника для повної загальної середньої освіти;
  • визначення вимог щодо забезпечення дотримання принципів академічної доброчесності у процесі створення навчальної літератури;
  • визначення необхідності та порядку проведення експертизи навчальної літератури;
  • визначення установи, що організовує проведення експертизи навчальної літератури, навчання експертів, здійснює заходи щодо забезпечення якості експертизи та дотримання принципів академічної доброчесності.

Розпорядженням КМУ від 14.10.2022 р. № 902-р з резервного фонду державного бюджету виділено кошти Міністерству освіти і науки України для надання компенсації закладам освіти державної форми власності, які належать до сфери його управління, та закладам освіти приватної форми власності на покриття витрат на розміщення на безоплатній основі тимчасово переміщених осіб за червень 2022 р.

Наказом МОН від 08.08.2022 р. № 706 затверджене Положення про експертну раду Міністерства освіти і науки України з питань атестації наукових кадрів, визначено її завдання, функції та повноваження.

Наказом МОН від 07.10.2022 р. № 892 затверджено графік особистого прийому громадян у Міністерстві освіти і науки України на 2022 рік.

Наказом МОН від 12.10.2022 р. № 897 затверджено Положення про державну установу «Державний інститут сімейної та молодіжної політики».

Наказ МОН від 12.10.2022 р. № 898 «Про внесення змін до типової освітньої програми для 5-10 (11) класів спеціальних закладів загальної середньої освіти для осіб з особливими освітніми потребами»

Типову освітню програму доповнено типовими навчальними планами:

  • спеціальних закладів загальної середньої освіти для осіб із порушеннями слуху (глухих дітей) для класів з навчанням мовою корінного народу або національної меншини та закладів загальної середньої освіти зі спеціальними класами для глухих дітей з навчанням мовою корінного народу або національної меншини;
  • спеціальних закладів загальної середньої освіти для дітей із тяжкими порушеннями мовлення для класів із навчанням мовою корінного народу або національної меншини та закладів загальної середньої освіти зі спеціальними класами для дітей із тяжкими порушеннями мовлення з навчанням мовою корінного народу або національної меншини.

Наказом МОН від 12.10.2022 р. № 899 надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» декільком модельним навчальним програмам для спеціальних закладів загальної середньої освіти для дітей з особливими освітніми потребами.

Наказом МОН від 12.10.2022 р. № 902 затверджене рішення про проведення у 2022/2023 навчальному році Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») і визначено перелік завдань для різних суб’єктів, що беруть участь в організації та проведенні цієї гри.

Наказом МОН від 12.10.2022 р. № 903 затверджено зміни до структури Українського інституту розвитку освіти.

Наказами МОН від 12.10.2022 р. № 904 і № 905 затверджено Типові програми підвищення кваліфікації, відповідно, вчителів та керівників закладів загальної середньої освіти, які впроваджують новий Державний стандарт базової середньої освіти

Наказом МОН від 18.10.2022 р. № 921 надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» декільком модельним навчальним програмам для закладів загальної середньої освіти.

Наказ МОН від 19.10.2022 р. № 930 «Про проведення всеукраїнського конкурсу «Учитель року — 2023»

Конкурс буде проведено у номінаціях «Захист України», «Основи здоров’я», «Початкова освіта», «Фізична культура».

Наказ МОН від 26.10.2022 р. № 954 «Про визначення часу і місця проведення з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ»

З’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ з метою обрання членів Вищої ради правосуддя відбудеться 16.12.2022 р., початок роботи об 11 годині, у Державному торговельно-економічному університеті (м. Київ, вул. Кіото, 19).

Міносвіти листом від 21.10.2022 р. № 1/12392-22 надає рекомендації з питань організації та проведення атестації та підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів дошкільної освіти у період воєнного стану в Україні.

Міносвіти листом від 24.10.2022 р. № 1/12502-22 роз’яснює підстави відрахування дітей із закладів дошкільної освіти в умовах війни. Зокрема, під час воєнного стану не допускається відрахування дітей з дитсадків з причини невідвідування ними закладу.

Громадське обговорення

Проєкт Модельної дорожньої карти просування гендерної рівності в системі професійної (професійно-технічної) освіти на регіональному рівні — обговорення до 01.11.2022 р.

Проєкт наказу МОН «Про затвердження Розміру фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, розпорядником якої є Державна служба якості освіти України або її територіальні органи, та Порядку відшкодування цих витрат» — обговорення до 09.11.2022 р.Проєкт наказу МОН «Про затвердження Типового положення про організацію освітнього процесу в закладах фахової передвищої освіти» — обговорення до 29.11.2022 р.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше