«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану. Документи, оприлюднені 31 жовтня — 19 листопада 2022 року

Постанова КМУ від 28.10.2022 р. № 1224 «Про затвердження Порядку переведення на навчання за державним замовленням окремих категорій здобувачів фахової передвищої, вищої освіти, які зараховані до закладів фахової передвищої, вищої освіти до 2021 року включно на місця, що фінансуються за кошти фізичних та/або юридичних осіб»

Порядок визначає механізм переведення на місця державного замовлення у закладах фахової передвищої, вищої освіти державної та приватної форми власності, що здійснюють  підготовку здобувачів освіти за державним замовленням окремих категорій здобувачів фахової передвищої, вищої освіти, які зараховані до таких закладів до 2021 року включно на місця, що фінансуються за кошти фізичних та/або юридичних осіб.

До цих категорій студентів належать:

  • діти загиблих захисників України: діти (особи у віці до 23 років) загиблих (померлих) осіб, зазначених у статті 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту»;
  • учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни: особи, визнані учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту»;
  • діти учасників бойових дій: діти (особи у віці до 23 років) учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту»;
  • жителі особливо небезпечних територій: особи, які проживають на (перемістилися з) тимчасово окупованій Російською Федерацією території України в умовах воєнного стану, на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) на території територіальних громад, що станом на 15 жовтня та 15 лютого відповідного року внесені до переліку, затвердженого Мінреінтеграції.

Постанова КМУ від 01.11.2022 р. № 1253 «Про внесення змін до пункту 19 Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» 

Постановою КМУ від 09.06.2021 р. № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану»  визначено черговість платежів, які здійснюються Казначейством та органами Казначейства за дорученням клієнтів з урахуванням ресурсної забезпеченості єдиного казначейського рахунка. Фактично в умовах воєнного стану органами Казначейства проводяться платежі бюджетних установ, види яких визначені Порядком, і можуть не проводитися інші платежі.

Уряд доповнив види платежів, що проводяться Казначейством, зокрема, такими:

  • придбання та виготовлення студентських (учнівських) квитків державного зразка та їх карток, класних журналів, залікових книжок; оплату послуг з видання підручників та посібників для здобувачів освіти та працівників закладів освіти з їх доставкою та зберігання резервного фонду навчальної літератури;
  • придбання та виготовлення студентських (учнівських) квитків державного зразка та їх карток, класних журналів, залікових книжок; оплату послуг з видання підручників та посібників для здобувачів освіти та працівників закладів освіти; оплату послуг з проведення експертиз електронної версії підручників; за витратами спеціального фонду державного та місцевих бюджетів на надання та обслуговування пільгових довгострокових кредитів на будівництво (реконструкцію) та придбання житла.

Постанова КМУ від 04.11.2022 № 1242 «Про реалізацію експериментального проекту щодо формування та застосування єДокумента про освіту» 

МОН та Мінцифри мають з 01.05.2023 року забезпечити технічну можливість щодо формування та застосування єДокументів про освіту засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг із використанням мобільного застосунку Порталу Дія.

В рамках експериментального проєкту в Єдиному державному веб-порталі електронних послуг (Портал Дія) з’явиться можливість використання єДокументів про освіту, таких як:

  • документ про базову середню освіту;
  • документ про повну загальну середню освіту;
  • документ про професійну (професійно-технічну) освіту;
  • документ про фахову передвищу освіту;
  • документ про вищу освіту (науковий ступінь).

Розпорядженням КМУ від 04.11.2022 р. № 994-р з резервного фонду державного бюджету виділено кошти Міністерству освіти і науки України для надання компенсації закладам освіти державної форми власності, які належать до сфери його управління, та закладам освіти приватної форми власності на покриття витрат на розміщення на безоплатній основі тимчасово переміщених осіб за липень 2022 р.

Постанова КМУ від 08.11.2022 р. № 1256 «Деякі питання використання коштів з рахунка для задоволення потреб освіти і науки»

Постановою затверджено Порядок використання коштів з рахунка для задоволення потреб освіти і науки.

Рахунок для задоволення потреб освіти і науки — поточний рахунок МОН, відкритий у Національному банку для надходження коштів у національній та іноземній валюті від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів як благодійної пожертви, гуманітарної допомоги, грантів та дарунків.

Кошти, що надійшли на рахунок, спрямовуються на:

  • придбання засобів навчання для потреб освіти і науки;
  • придбання комп’ютерного та іншого обладнання, програмного забезпечення;
  • створення освітніх програм та інструментів;
  • придбання шкільних автобусів для закладів загальної середньої освіти;
  • відновлення роботи державних та комунальних закладів освіти і наукових установ, що постраждали внаслідок бойових дій, зокрема технічне забезпечення;
  • відновлення та модернізацію мережі дослідницької та інноваційної інфраструктури.\

Наказ МОН від 20.09.2022 р. № 846 «Про затвердження Порядку реалізації видів санкцій та моніторингу їх ефективності».

Затверджений наказом порядок визначає механізм реалізації санкцій, передбачених пунктом 20 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», а саме, припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх та спортивних контактів, розважальних програм з іноземними державами та іноземними юридичними особами, що підпадають під дію обмежень Закону.

Наказ МОН від 04.10.2022 р. № 885 «Про затвердження Положення про проведення конкурсного відбору проєктів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок, виконавцями яких є заклади вищої освіти та наукові установи, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України»

Затверджене положення визначає процедури проведення Міністерством освіти і науки України конкурсного відбору проєктів фундаментальних та прикладних наукових досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок, виконавцями яких є заклади вищої освіти та наукові установи, що належать до сфери управління МОН; фінансування зазначених досліджень і розробок; оцінювання результатів виконання досліджень і розробок

Попереднє Положення, що було затверджене наказом МОН від 01.06.2006 р. № 423, наказом МОН від 27.09.2022 р. № 859 визнано таким, що втратило чинність.

Конкурсний відбір зазначених проєктів досліджень, виконання яких розпочнеться у 2023 р., оголошено наказом МОН від 17.11.2022 р. № 1032. Наказ містить вимоги до проєктів досліджень та критерії їх експертної оцінки в рамках конкурсу.

Наказом МОН від 09.11.2022 р. № 996 оголошено проведення у 2022 році конкурсного відбору проєктів фундаментальних, прикладних наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених, які працюють (навчаються) у закладах вищої освіти та наукових установах МОН. Затверджено тематичні напрями проєктів, що можуть подаватися на конкурс.

Лист МОН від 03.11.2022 р. № 1/13108-22 «Про проведення ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика».

МОН надає роз’яснення щодо необхідості організувати конкурс враховуючи безпекову ситуацію в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці та з урахуванням поширення COVID-19.

Участь учнівської та студентської молоді в конкурсі є добровільною

Цьогорічний конкурс відбувається за такими категоріями: 

  • учні 3-11 класів закладів загальної середньої освіти; 
  • учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти; 
  • студенти закладів фахової передвищої освіти;
  • студенти закладів вищої освіти.

Додаткову інформацію щодо проведення конкурсу можна отримати у відділі організації масових заходів та інформаційно-аналітичної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» за телефонами: 0442482655, 0664109015.

Лист МОН від 04.11.2022 № 1/13298-22 «Про умови та порядок проведення всеукраїнського конкурсу “Учитель року – 2023”».

Роз’яснено умови та порядок проведення всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023». 

Закладам загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти рекомендовано при організації першого туру конкурсу враховувати безпекову ситуацію та поширення COVID-19. Документи конкурсу розміщуються на офіційній сторінці Конкурсу

Громадське обговорення

Проєкт Орієнтовного плану Міністерства освіти і науки України щодо проведення консультацій з громадськістю на 2023 рік — обговорення до 01.12.2022 р.

Проєкти Державних освітніх стандартів з професій:

Проєкт наказу МОН «Про затвердження Положення про практичну підготовку здобувачів фахової передвищої освіти» — обговорення до 10.12.2022 р.

Проєкт наказу МОН «Про внесення зміни до Порядку визнання результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та/або інформальної освіти у вищій та фаховій передвищій освіті» — обговорення до 10.12.2022 р.

Моніторинг підготували Ярослав Бабич, Євгеній Шостак та Євген Ніколаєв.



Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше