«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану

Документи, оприлюднені 22 квітня — 19 травня 2023 року

Верховна Рада України 02 травня прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти»

Здійснено розмежування повноважень МОН та НАЗЯВО, зокрема щодо розроблення та затвердження положення про інституційну акредитацію закладів вищої освіти, положення про акредитацію незалежних організацій забезпечення якості вищої освіти, здійснення постакредитаційного моніторингу, урегульовано організаційні питання діяльності НАЗЯВО, уточнено процедуру формування складу НАЗЯВО, вимоги до членів НАЗЯВО, їхній статус, поширено на них дію норм Закону України «Про запобігання корупції». 

Постанова КМУ від 28 квітня 2023 р. № 407 “Про реалізацію експериментального проєкту з впровадження інформаційної (автоматизованої) системи зовнішнього оцінювання і самооцінювання освітніх та управлінських процесів у закладах освіти “EvaluEd”

Уряд затвердив Положення про проведення експериментального проєкту з впровадження інформаційної (автоматизованої) системи зовнішнього оцінювання і самооцінювання освітніх та управлінських процесів у закладах освіти “EvaluEd”. Експериментальний проєкт проводиться в 5 етапів (III квартал 2023 року – IV квартал 2024 року) з метою цифрової трансформації процесів збору, накопичення, обробки, аналізу, зберігання, оновлення і відображення інформації, пов’язаної із зовнішнім оцінюванням і самооцінюванням освітніх та управлінських процесів у закладах освіти, функціонуванням їх внутрішньої системи забезпечення якості освіти.

Постанова КМУ від 28 квітня 2023 р. № 414 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2017 р. № 540 та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 р. № 652»

Затверджено єдиний Порядок проведення державної атестації наукових установ та закладів вищої освіти в частині провадження такими закладами наукової (науково-технічної) діяльності шляхом внесення змін до Порядку проведення державної атестації наукових установ та визнання таким, що втратив чинність Порядку проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності.

Постанова КМУ від 28 квітня 2023 р. № 418 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів»

Затверджено Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів, а також здійснено її розподіл у 2023 році між обласними бюджетами.

Постанова КМУ від 28 квітня 2023 р. № 419 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти»

Затверджено Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти, а також здійснено її розподіл у 2023 році між обласними бюджетами, бюджетом міста Києва.

Постанова КМУ від 09 травня 2023 р. № 463 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 7 вересня 2011 р. № 942 і від 22 серпня 2018 р. № 641»

Затверджено новий Перелік пріоритетних тематичних напрямів наукових досліджень і науково-технічних розробок на період до 2023 року.

Постанова КМУ від 09 травня 2023 р. № 467 «Про внесення зміни у додаток до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам».

Для завідувача територіальних курсів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності і його заступника, а також для начальника (директора) навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, його заступника встановлено відпустку тривалістю 42 дні.

Розпорядження КМУ від 12 травня 2023 р. № 429-р «Про схвалення Концепції Державної цільової національно-культурної програми “Єдність у розмаїтті” на період до 2034 року»

Концепцією, зокрема, пропонується впровадження в закладах загальної середньої освіти компонентів, спрямованих на поглиблення розуміння етнічного розмаїття України та світу шляхом внесення змін до навчальних програм.

Наказ МОН № 563 від 15 травня 2023 р. “Про затвердження методичних рекомендацій щодо окремих питань здобуття освіти в закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні”

Методичні рекомендації стосуються організації освітнього процесу для дітей – громадян України, які знаходяться за кордоном, оцінювання їхніх результатів навчання. Висвітлені питання зарахування до закладу освіти в Україні, переведення на наступний рік навчання, зарахування результатів навчання, здобутих за кордоном, та отримання документів про освіту.

Наказ МОН від 02 травня 2023 р. № 516 «Про затвердження типової програми підвищення кваліфікації педагогічних працівників щодо набуття (вдосконалення) компетентностей із здійснення наставницької діяльності»

Наказ МОН від 15 травня 2023 р. № 560 «Про затвердження типової програми підвищення кваліфікації практичних психологів закладів освіти «Психолого-педагогічні методи та інструменти роботи з психологічною травмою, обумовленою воєнним станом».

Наказ МОН від 04 травня 2023 р. № 525 «Щодо переліків населених пунктів, на території яких у 2023 році буде створено пункти проведення зовнішнього незалежного оцінювання, у яких проводяться вступні випробування під час основної сесії»

Наказ МОН від 09 травня 2023 р. № 540 «Про результати четвертого етапу XXIII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика»

Лист МОН від 16 травня 2023 р. № 1/6900-23 «Про організацію та проведення заходів з питань безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу на час літніх канікул»

Лист МОН від 17 травня 2023 р. № 1/6990-23 «Про підготовку закладів освіти до нового навчального року та проходження осінньо-зимового періоду 2023/24 року»

 

Громадське обговорення

МОН пропонує для громадського обговорення проєкт державного освітнього стандарту з професії 7122 «Муляр»

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту стандарту приймаються у довільній формі до 02 червня 2023 року на електронну адресу: lushyk@mon.gov.ua

МОН пропонує для громадського обговорення проєкт державного освітнього стандарту з професії 5141 «Візажист-стиліст»

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту стандарту приймаються у довільній формі до 26 травня 2023 року на електронну адресу: lushyk@mon.gov.ua

МОН пропонує для громадського обговорення проєкт державного освітнього стандарту з професії 4211 «Контролер-касир»

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту стандарту приймаються у довільній формі до 26 травня 2023 року на електронну адресу: lushyk@mon.gov.ua

МОН пропонує для громадського обговорення проєкт державного освітнього стандарту з професії 5141 «Візажист»

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту стандарту приймаються у довільній формі до 26 травня 2023 року на електронну адресу: lushyk@mon.gov.ua

МОН пропонує для громадського обговорення проєкт методичних рекомендацій щодо запровадження альтернативних форм надання послуг у сфері дошкільної освіти

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту приймаються у довільній формі до 06 червня 2023 року на електронну адресу: lototska.alevtyna@mon.gov.ua

МОН пропонує для громадського обговорення проєкт Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах фахової передвищої освіти, та надання їм академічної відпустки

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту приймаються  у формі порівняльної таблиці до 28 травня 2023 року на електронну адресу: shykova@mon.gov.ua.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше