«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану

Документи, оприлюднені 19 травня – 09 червня 2023 року

Постанова КМУ від 06 червня 2023 р. № 573 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію проекту “Програма підтримки професійно-технічної освіти в Україні».

Затверджено механізм використання коштів бюджетної програми 2201620 “Створення Центрів професійної досконалості”, отриманих від Фінансової угоди “Програма підтримки професійно-технічної освіти в Україні” між Україною та Європейським інвестиційним банком. Затверджено перелік закладів професійної (професійно-технічної) освіти, в яких реалізуються субпроєкти.

Постанова КМУ від 01 червня 2023 р. № 572 «Про реалізацію спільного з Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об’єднаних Націй проекту щодо надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році».

Відповідно до акту Уряду реалізується спільний з Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об’єднаних Націй проєкт щодо надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році. Право на отримання фінансової підтримки для організації гарячого харчування учнів 1—4 класів за рахунок коштів Всесвітньої продовольчої програми Організації Об’єднаних Націй мають заклади загальної середньої освіти згідно з переліком, що  затверджується Міністерством освіти і науки України. Підтримку буде надано після підписання договору між обласними державними адміністраціями (обласними військовими адміністраціями) та Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об’єднаних Націй шляхом зарахування коштів до спеціального фонду обласних бюджетів. 

Постанова КМУ від 01 червня 2023 р. № 549 «Про внесення змін до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Урядом визначено нові моделі організації харчування (базова кухня, опорна кухня, фабрика-кухня) та технологічні вимоги до них. Крім цього, у закладах дошкільної освіти дозволено організовувати кейтеринг.

Постанова КМУ від 01 червня 2023 р. № 546 «Про тимчасове переміщення (евакуацію) дітей та осіб, які проживають або зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, та їх повернення».

Урядом визначено механізм забезпечення безпеки дітей та осіб, які проживають або зараховані на цілодобове перебування до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування, під час воєнного стану шляхом вжиття у разі потреби заходів до їх тимчасового переміщення (евакуації), забезпечення розміщення, належного догляду, виховання, а також повернення за місцем їх постійного проживання (перебування), а в разі виїзду за межі України — в Україну.

Постанова КМУ від 26 травня 2023 р. № 529 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 травня 2021 р. № 497».

Внесено зміни до постанови від 19 травня 2021 р. № 497 “Про атестацію здобувачів ступеня фахової передвищої освіти та ступенів вищої освіти на першому (бакалаврському) та другому (магістерському) рівнях у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту”, якими установлено на період воєнного стану та протягом одного року після його припинення або скасування випадки атестації здобувачів ступеня фахової передвищої, вищої освіти здійснюється без проведення єдиного державного кваліфікаційного іспит (у формі, визначеній закладом фахової передвищої або вищої освіти) для окремих категорій здобувачів освіти.

Постанова КМУ від 19 травня 2023 р. № 502 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань підготовки та атестації здобувачів наукових ступенів».

Урядом встановлено, що підготовка кандидатів та докторів наук, розпочата до 1 вересня 2016 р., здійснюється закладами вищої освіти та науковими установами відповідно до законодавства, що діяло до набрання чинності Законом України від 1 липня 2014 р. № 1556-VII “Про вищу освіту”. Крім цього, викладено в новій редакції Порядок підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах).

Наказ МОН від 29 травня 2023 р. № 636  «Про рішення щодо добровільної відмови від наукового ступеня».

Щодо скасування рішення спеціалізованої вченої ради від 12 квітня 2016 року про присудження наукового ступеня доктора технічних наук Бабаку Сергію Віталійовичу. 

Наказ МОН від 29 травня 2023 р. № 635  «Про рішення щодо добровільної відмови від наукового ступеня».

Щодо скасування рішення спеціалізованої вченої ради від 5 квітня 2012  року про присудження наукового ступеня кандидата філософських наук Лісовому Оксену Васильовичу. 

Наказ МОН  від 07 червня 2023 р. № 705«Про проведення всеукраїнського конкурсу “Учитель року-2024″».

Наказ МОН від 05 червня 2023 р. № 673  «Про призначення стипендій Президента України переможцям XXIII міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика».

Наказ МОН від 22 травня 2023 р. № 619  «Про затвердження Типової програми підвищення кваліфікації педагогічних працівників щодо організації безпечного освітнього простору в закладі дошкільної освіти».

Наказ МОН від 19 травня 2023 р. № 593  «Про надання грифа «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» освітній програмі розвитку дітей у передшкільний період (за рік до навчання у 1 класі ЗЗСО) «Окрилення»».

Лист МОН від 31 травня 2023 р. № 1/7735-23  «Про інформування щодо інструментарію оцінювання готовності дитини старшого дошкільного віку до навчання в умовах реформування української школи».

 

Громадське обговорення

МОН пропонує для громадського обговорення проєкт концептуальних засадах реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти.

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту Концептуальних засад приймаються у довільній формі до 24 червня 2023 року на електронну адресу: vladomila@ukr.net, r_yevtushenko@mon.gov.ua.

МОН пропонує для громадського обговорення проєкт методичних рекомендацій щодо створення інклюзивного освітнього середовища в закладі вищої освіти.

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту приймаються в електронній формі до 21 червня 2023 року на e-mail: t_panchenko@mon.gov.ua або за адресою: 01135, м. Київ, просп. Берестейський, 10.

МОН пропонує повторно для громадського обговорення доопрацьований проєкт професійного стандарту за професією «Вихователь-методист закладу дошкільної освіти».

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту стандарту приймаються у довільній формі до 01 липня 2023 року на електронну адресу: lototska.alevtyna@mon.gov.ua.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше