«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану

Документи, оприлюднені 09 – 30 червня 2023 року

Закон України “Про внесення зміни до розділу XІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про освіту” щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану”, що набрав чинності 02.07.2023 року.

Згідно з прийнятими змінами особи, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою відповідної національної меншини, до 1 вересня 2024 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим Законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою.

Постанова КМУ від 24 червня 2023 р. № 649 «Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо підвищення кваліфікації керівних працівників і спеціалістів державного управління та інших осіб, які виявили бажання працювати в державних органах на деокупованих територіях України».

Урядом започатковано експериментальний проект щодо підвищення кваліфікації керівних працівників і спеціалістів державного управління та інших осіб, які виявили бажання працювати в державних органах на деокупованих територіях України та затверджено Порядок його реалізації.

Координатором експериментального проекту є Міністерство економіки, а учасником експериментального проекту є Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Постанова КМУ від 16 червня 2023 р. № 606 «Про внесення змін до пункту 3 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих оздоровчих таборах державних підприємств “Міжнародний дитячий центр “Артек”, “Український дитячий центр “Молода гвардія” і в дитячих закладах вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні».

Урядом визначено напрямки використання бюджетних коштів у 2023 році, зокрема на організацію оздоровлення та відпочинку шляхом придбання путівок до дитячого центру “Артек” для дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного у період участі в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Постанова КМУ від 27 червня 2023 р. № 651 «Про відміну на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

З 24 години 00 хвилин 30 червня 2023 р. на всій території України карантин відмінено. 

Розпорядження КМУ від 24 червня 2023 р. № 556-р «Про затвердження складу піклувальної ради державної установи “Школа супергероїв”».

Затверджено склад піклувальної ради державної установи “Школа супергероїв”.

Розпорядження КМУ від 09 червня 2023 р. № 503-р «Про розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році».

Урядом розподілено 74 895,9 тис. грн резерву освітньої субвенції між окремими громадами Харківської області.

Наказ МОН від 5 квітня 2023 р. № 392  «Про особливості запровадження змін до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2022 року N 1392».

Міністерством установлено порядок переоформлення ліцензій на провадження освітньої діяльності у сфері вищої освіти за освітніми програмами, що передбачають присвоєння професійної кваліфікації з професій, для яких запроваджено додаткове регулювання, та на рівні фахової передвищої освіти, переоформлення сертифікатів про акредитацію, підтвердження рішень про акредитацію освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти, переоформлення сертифікатів про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти. Крім цього, викладено в новій редакції Перелік спеціальностей, здобуття ступеня освіти з яких необхідне для доступу до професій, для яких запроваджено додаткове регулювання.

Наказ МОН від 12 квітня 2023 р. № 418 «Про деякі питання нормативного забезпечення вступних випробувань, що проводяться з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти».

Міністерством затверджено порядок організації та проведення вступних випробувань, що проводяться з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти.

Наказ МОН від 12 квітня 2023 р. № 419/165 «Про затвердження Порядку міжвідомчої взаємодії з питань вручення здобувачам освіти, які перебувають за межами України, документів про базову середню, повну загальну середню та професійну (професійно-технічну) освіту, виданих в умовах воєнного стану в Україні».

Міністерством затверджено Порядок міжвідомчої взаємодії з питань вручення здобувачам освіти, які перебувають за межами України, документів про базову середню, повну загальну середню та професійну (професійно-технічну) освіту, виданих в умовах воєнного стану в Україні.

Наказ МОН від 13 квітня 2023 р. № 426  «Про затвердження Положення про дуальну форму здобуття фахової передвищої та вищої освіти».

Міністерством затверджено Положення про дуальну форму здобуття фахової передвищої та вищої освіти. 

Наказ МОН від 21 квітня 2023 р. № 463 «Про організацію та проведення у 2023 році вступних випробувань, що проводяться з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти».

Міністерством затверджено Календарний план організації та проведення у 2023 році вступних випробувань, що проводяться з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти.

Наказ Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України від 18 травня 2023 р. № 212/591/1914/5 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України від 05 грудня 2003 року N 237/803/151/5».

Втратили чинність Правила проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав.

Наказ МОН від 1 червня 2023 р. № 666 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо запровадження механізмів управління на основі партнерства у закладах вищої освіти, що здійснюють підготовку за спеціальністю 015 «Професійна освіта (за спеціалізаціями)» галузі знань 01 «Освіта/Педагогіка».

Міністерством підготовлено та затверджено Методичні рекомендації, що визначають основні підходи щодо підготовки майбутніх педагогів професійної (професійно-технічної) освіти шляхом налагодження партнерських відносин між закладами освіти, підприємствами, установами, організаціями, їх об’єднаннями, громадськими організаціями.

Наказ МОН від 20 червня 2023 р. № 767 «Про затвердження списку переможців та лауреатів всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023».

Наказ МОН від 13 червня 2023 р. № 725 «Про затвердження складу Атестаційної колегії Міністерства освіти і науки України та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства освіти і науки України».

Лист МОН від 27 червня 2023 р. № 3/3279-23  «Про використання в роботі листа Міністерства оборони України».

Міністерство направило для врахування в роботі лист Міністерства оборони України від 13 червня 2023 року № 220/6679 щодо документів, які можуть використовувати під час вступу на навчання до закладів освіти учасників бойових дій або дітей учасників бойових дій, а також які документи, окрім документів, що підтверджує загибель (зникнення безвісти) одного з батьків, можуть використовуватися у якості підтвердження належності до цієї категорії вступників на навчання, якщо ці документи неможливо отримати з різних причин в умовах воєнного стану.

Лист МОН від 26 червня 2023 р. № 1/9206-23  «Про вступ з документами про базову та повну загальну середню освіту, які містять помилки».

Міністерство надало роз’яснення щодо питань реєстрації особистих електронних кабінетів вступників та вступу до закладів фахової передвищої освіти з документами про базову середню або повну загальну середню освіту, що містять помилки.

Лист МОН від 20 червня 2023 р. № 1/8820-23  «Про організацію безпечного освітнього простору в закладах дошкільної освіти та обладнання укриттів».

Міністерством надано рекомендації щодо організації освітнього процесу, зокрема організації та обладнання укриттів у закладах дошкільної освіти, підготовки дітей та персоналу до перебування та самого перебування в захисній споруді або укритті.

Лист МОН від 12 червня 2023 р. № 1/8371-23 «Про право на щорічну основну відпустку працівників, які під час дії воєнного стану тривалий час знаходяться на простої, та нарахування відпускних».

Міністерством надано роз’яснення стосовно права на щорічну основну відпустку працівників, які під час дії воєнного стану тривалий час знаходяться на простої, на виплату допомоги на оздоровлення та нарахування відпускних у таких випадках.

Громадське обговорення

МОН пропонує до громадського обговорення проєкти стандартів вищої освіти зі спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок»

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту стандарту приймаються у довільній формі до 13 липня 2023 року на електронну адресу: mruga@mon.gov.ua. 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше