«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану

Документи, оприлюднені 03 – 31 липня 2023 року

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та проходження військової служби”.

Законом внесено зміни до Законів України “Про військовий обов’язок і військову службу” та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби” з метою приведення їхніх деяких положень у відповідність зі Законами України “Про фахову передвищу освіту” та “Про професійну (професійно-технічну) освіту” та удосконалення інших питань проходження громадянами військової служби, зокрема урегульовано питання діяльності закладів фахової передвищої військової освіти, звільнення військовослужбовців з військової служби тощо. 

Постанова КМУ від 28 липня 2023 р. № 782 «Про початок навчального року під час воєнного стану в Україні».

Урядом встановлено тривалість  2023-2024 навчального року – з 1 вересня 2023 р. до 28 червня 2024 року.

Постанова КМУ від 14 липня 2023 р. № 716 «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти».

Урядом уточнено окремі питання подання проектних заявок на отримання субвенції, зокрема заявок щодо будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту об’єктів, що становлять фонд захисних споруд цивільного захисту закладів загальної середньої освіти.

Постанова КМУ від 11 липня 2023 р. № 708 «Про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2023 році».

Урядом затверджено обсяги державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2023 році та перелік державних замовників. 

Постанова КМУ від 11 липня 2023 р. № 698 «Про затвердження Порядку обміну інформацією між центральними органами виконавчої влади, кваліфікаційними центрами, закладами вищої освіти та саморегулівними організаціями у сфері енергетичної ефективності будівель».

Урядом затверджено Порядок обміну інформацією між центральними органами виконавчої влади, кваліфікаційними центрами, закладами вищої освіти та саморегулівними організаціями у сфері енергетичної ефективності будівель, що здійснюється через електронні кабінети користувача Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва або з використанням електронної пошти.

Постанова КМУ від 07 липня 2023 р. № 688 «Деякі питання здійснення заходів за рахунок видатків Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту».

Уряд затверджено зміни до положень про призначення та виплату стипендій Президента України учасникам зовнішнього незалежного оцінювання, які отримали найвищі результати та про премії Президента України для переможців всеукраїнських і міжнародних учнівських олімпіад з навчальних предметів. Виплата стипендій та премій здійснюватиметься новоутвореним державним некомерційним підприємством “Фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту”, що належатиме до сфери управління МОН.

Розпорядження КМУ від 28 липня 2023 р. № 657-р «Питання розроблення правопису кримськотатарської мови».

Урядом доручено Державній службі з етнополітики та свободи совісті разом з Міністерством освіти і науки та за участю Інституту мовознавства імені О. О. Потебні Національної академії наук, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Меджлісом кримськотатарського народу розробити правопис  кримськотатарської мови до 30 вересня 2024 р.

Розпорядження КМУ від 18 липня 2023 р. № 635-р «Про подання на ратифікацію Верховною Радою України Угоди між Урядом України та Урядом Канади про мобільність молоді».

МОН оприлюднило Візію майбутнього освіти і науки України.

Документ є  дороговказом, основою для подальшого розроблення стратегії. Вона визначає ключові вектори змін і формує велику картину майбутнього.

На наступних етапах спільної роботи з експертним середовищем та громадськістю планується доопрацювання Візії, розширення та деталізація, зокрема її цілей.

Наказ МОН від 25 липня 2023 р. № 898 «Методичні рекомендації щодо забезпечення якісного вивчення, викладання та використання англійської мови у ЗВО України».

Документ передбачає рекомендації керівництву закладів вищої освіти України, викладачам англійської мови за професійним спрямуванням та англійської мови для академічних цілей, викладачам фахових дисциплін англійською мовою, іншим працівникам ЗВО.

Наказ МОН від 31 травня 2023 р. № 648 «Про внесення змін до Типового переліку обладнання та інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень закладів освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти».

Міністерство освіти і науки повідомляє, що набув чинності наказ № 648 від 31 травня 2023 року, яким затверджено оновлений Типовий перелік обладнання та інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень закладів освіти. До удосконаленого переліку додано обладнання і інвентар відповідно до нових варіативних модулів, внесених до оновленої модельної навчальної програми з фізичної культури.

Наказ МОН від 25 липня 2023 р. № 889 «Про затвердження Типової програми підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти «Плекання резилієнтності в закладі освіти».

Європейський фонд освіти (ЄФО) 12 липня 2023 року презентував звіт за результатами моніторингу системи профосвіти в межах Туринського процесу в Україні, підготовлений спільно з МОН

Українська система П(ПТ)О демонструє відносно хороші результати у сприянні відповідності високим стандартам щодо змісту та впровадження програм, але відстає у сприянні відповідності високим стандартам щодо педагогіки та професійного розвитку викладачів і майстрів виробничого навчання.

Лист МОН від 28 липня 2023 р. № 1/11178-23 «Про надання роз’яснень».

Роз’яснення щодо випадків, коли один з батьків був військовослужбовцем, який є безвісно відсутнім або зниклим безвісти за особливих обставин.

Лист МОН від 28 липня 2023 р. № 1/11135-23 «Про подовження терміну дії ліцензій Zoom та Google».

Міністерством надано інформацію щодо продовження терміну дії ліцензій до 15 грудня 2023 року для закладів вищої освіти.

Лист директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН від 25.07.2023 р. № 3/3870-23 «Про зміни до НПА».

Міністерством надано інформацію щодо  внесення змін до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році та Порядку прийому для здобуття вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України

Лист МОН від 25 липня 2023 р. № 1/10909-23 «Про інформаційні матеріали». 

Міністерством надіслано тематичні інформаційні матеріали, присвячені Дню української державності, який відзначається 28 липня. І просить розмістити їх на офіційних сайтах департаментів та управлінь освіти і науки, закладів післядипломної педагогічної освіти, навчальних закладів, центрів патріотичного виховання, краєзнавства, туризму.

Лист МОН від 21 липня 2023 р. № 1/10776-23  «Про навчальну літературу для здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти».

Лист адресовано авторам та авторським колективам, які розробляють навчальну літературу для здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти щодо подання новоствореної навчальної літератури до 31 грудня 2023 року Державній науковій установі «Інститут модернізації змісту освіти» 

Лист МОН від 13 липня 2023 р. № 1/10331-23  «Про надання роз’яснень щодо військово-облікових документів».

МОН дало роз’яснення щодо перевірки наявності військово-облікових документів і факту перебування на військовому обліку вступників до закладів фахової передвищої, вищої освіти.

Лист МОН від 04 липня 2023 р. № 1/9695-23  «Про державну атестацію наукових установ».

МОН повідомило, що з 05 липня 2023 року розпочинається прийом заявок та інформаційних матеріалів від наукових установ, які планують пройти державну атестацію в II півріччі 2023 року.

Лист НАЗЯВО від 07 липня 2023 р. «Роз’яснення щодо застосування кваліфікованих електронних підписів при створенні разових рад».

НАЗЯВО розіслало закладам вищої освіти та науковим установам України відповідь від Мінцифри стосовно питань строків накладання КЕП на електронну копію дисертації та визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг іноземних держав.

Лист МОН від 24 липня 2023 р. № 1/10857-23  «Про рекомендації щодо нарощування фонду захисних споруд цивільного захисту закладів освіти».

Громадське обговорення

МОН пропонує до громадського обговорення проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 р. № 684»

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови Кабінету Міністрів України приймаються у довільній формі до 14 серпня 2023 року на електронну адресу: roksolana.shvadchak@mon.gov.ua 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше