«ОсвітАналітика» Аналітичний Центр Київського університету імені Бориса Грінченка

Новини

Моніторинг освітнього законодавства під час воєнного стану

Документи, оприлюднені 6 – 31 жовтня 2023 року

Постанова Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2023 р. № 1112 «Про затвердження Порядку формування кадрового резерву працівників для роботи у закладах освіти на деокупованих територіях України».

Урядом визначено процедуру формування кадрового резерву працівників для роботи у закладах освіти на деокупованих територіях України. Формування резерву передбачає добір працівників у заклади освіти, які провадять свою діяльність на деокупованих територіях на рівні дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти, а також надають послуги з позашкільної освіти.

Постанова Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2023 р. № 1111 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення роботи комунальних закладів освіти, що пошкоджені/знищені внаслідок бойових дій».

Уряд затвердив Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення роботи комунальних закладів освіти, що пошкоджені/знищені внаслідок бойових дій, здійснив розподіл коштів (48333187 грн) на відновлення роботи двох закладів загальної середньої освіти в Київській області.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 р. № 1126 «Про внесення змін до Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою».

Урядом деталізовано та доповнено Порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, що дозволить забезпечити належне проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, створивши умови для ефективної та якісної роботи Національної комісії зі стандартів державної мови.

Постанова Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2023 р. № 1134 «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності».

Урядом змінено (доповнено) форми заяв про переоформлення ліцензії на провадження освітньої діяльності на рівні професійної (професійно-технічної) освіти. Зокрема, спрощено переоформлення відповідної ліцензії при реорганізації закладу або його структурного підрозділу, зміни форми власності, зміни найменування чи юридичної адреси, назви професії за Національним класифікатором України (ДК 003:2010 “Класифікатор професій”).

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2023 р. № 964-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2023 рік». 

Уряд зменшив видатки за програмою 2201380 “Виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного та освітнього співробітництва, участь у рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій” та збільшив за програмою 2201080 “Державні премії, стипендії та гранти в галузі освіти, науки і техніки, стипендії переможцям міжнародних конкурсів” на суму 12862900 грн.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 р. № 980-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2023 рік». 

Уряд зменшив видатки за програмою 2201380 “Виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного та освітнього співробітництва, участь у рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій” та збільшив за програмою 2201390 “Підтримка пріоритетних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти” для забезпечення виконання завдань перспективного плану розвитку наукового напряму “Технічні науки” Національним технічним університетом України “Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського” на суму 5200000 грн.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 р. № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023—2024 роках». 

Уряд схвалив Стратегію до 2027 року та затвердив операційний план заходів у 2023-2024 роках.

За інформацією Міністерства освіти і науки України Урядом схвалено проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті».

Лист Міністерства освіти і науки України від 13 жовтня 2023 р. 1/15908-23 «Про постанову Кабінету Міністрів України від 19 травня 2023 року № 502».

МОН дало роз’яснення керівникам закладів вищої освіти, наукових установ щодо Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах), що набуває чинності з 1 січня 2024 року. 

Лист МОН № 1/15735-23 від 11.10.23 року «Про надання академічної відпустки».

Здобувачі освіти, які мають будь-які обставини, що унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми мають право на перерву у навчанні (академічну відпустку). До таких обставин відноситься, зокрема, навчання за очною формою на програмах неформальної освіти.

Лист Міністерства освіти і науки України від 20 жовтня 2023 р. 1/16290-23 «Про проведення XXIV міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика», що стартуватиме 27 жовтня.

За інформацією Міністерства освіти і науки України колегія Міністерства освіти і науки України підтримала подальший розвиток та доопрацювання Національної електронної науково-інформаційної системи (URIS) 

Громадське обговорення

МОН пропонує для громадського обговорення проєкт Державного стандарту профільної середньої освіти (10–12 класи й заклади професійної та фахової передвищої освіти в частині здобуття повної загальної середньої освіти).

Надсилати свої пропозиції можна до 30 листопада 2023 року за адресами: 01135, м. Київ, просп. Берестейський, 10, e-mail: svitlana.fitsailo@mon.gov.ua. Контактна особа для надання консультацій: Світлана Фіцайло.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші новини

Уряд «переписав» правила використання освітньої субвенції та формулу її розподілу

Освітня субвенція — кошти, що спрямовуються з державного бюджету до місцевих бюджетів і призначені для виплати зарплати вчителям. Якщо коштів освітньої субвенції для цього недостатньо,

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Позиція Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти

У черговому випуску бюлетеня «Академічна доброчесність» ми переклали позицію Болонської робочої групи щодо ролі академічної доброчесності в Європейському просторі вищої освіти. Члени групи підсумовують, що

Print Friendly, PDF & Email
докладніше

Круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти»

14 грудня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Перезавантаження реформи «Нова українська школа»: упровадження нового змісту базової середньої освіти». Захід

Print Friendly, PDF & Email
докладніше